Belgisch paviljoen van Vincent Callebaut en Assar Architects klaar voor wereldexpo in Dubai

Met de aftrap van de wereldexpo in Dubai op 1 oktober is ook het Belgisch paviljoen zopas voltooid door aannemers BESIX en Vanhout. De zogenaamde ‘Green Ark’ - ontworpen door het Brusselse assar en de Belgische ontwerper Vincent Callebaut – is een houten boog bekleed met meer dan 2.500 lokale planten die CO2 opslaan en de binnentemperatuur verlagen.

Het was het consortium BeMob dat na een Europese openbare aanbesteding het project toegewezen kreeg. BeMob bestaat uit twee architectenbureaus, Vincent Callebaut en assar, en bouwbedrijven BESIX en Vanhout. Creneau International staat in voor het interieurconcept.

De Green Ark is een houten boog die steunt op twee pilaren en bekleed wordt met meer dan 2.500 lokale planten die CO2 opslaan en de binnentemperatuur 3 tot 5 graden verlagen. Het paviljoen is energiepositief en zal dus meer energie produceren dan het verbruikt. Het ontwerp is gestoeld op de principes van circulair bouwen. Er worden alleen gerecycleerde materialen gebruikt en de houten structuur is demonteerbaar en dus geschikt voor hergebruik.

'Onze Green Ark is een toonvoorbeeld van inclusieve en duurzame architectuur, het is een ode aan de circulaire economie, hernieuwbare energie, biobased materialen en biodiversiteit', aldus Vincent Callebaut. 

Pierre Sironval, Deputy CEO van BESIX Group: 'BESIX is zeer trots om dit prachtige gebouw aan België te leveren, zowel op architecturaal vlak, als scenografisch. Het wordt een van de meest emblematische paviljoens van de Dubai World Expo, met zijn spectaculaire parabolische boog en zijn panoramisch terras dat een uniek uitzicht biedt op het Expo-terrein.'

 

Typisch Belgisch

Het algemene thema van Expo 2020 Dubai is 'Connecting minds, Creating the future'. De bedoeling is om de samenwerking, innovatie en creativiteit op wereldvlak te bevorderen. België zet op de expo haar recentste technologische innovaties op vlak van mobiliteit in de kijker.

'Het paviljoen is typisch Belgisch', legt Patrick Vercauteren, commissaris-generaal van BelExpo, een dienst van de FOD Economie die verantwoordelijk is voor de wereldexpo, uit.  'Het is een mix tussen de Latijns-romantische sfeer en de Angelsaksische strengheid. Elegantie en soberheid worden verenigd. Het gebouw heeft vier verdiepingen en steunt op een boogconstructie, waardoor bezoekers op de begane grond onder het gebouw door kunnen wandelen. Daar zullen ze kunnen wandelen langs winkels met chocolade en Belgische souvenirs, fastfoodkraampjes met typisch Belgische snacks zoals wafels en frieten en drankgelegenheden.'

Bron: BESIX, Belga
Deel dit artikel:
Onze partners