Belgische bureaus XDGA en 51N4E halen elk stadionproject binnen in Albanië

Een multifunctioneel, eigentijds en future-proof voetbalstadion: in eigen land lijkt het na de Gentse Ghelamco Arena in 2015 niet meer te lukken. Gelukkig is er voor onze architecten nog het buitenland. Zo maakte de Albanese premier Edi Rama vorige week bekend dat de Brusselse bureaus Xaveer De Geyter Architects (XDGA) en 51N4E zullen instaan voor het ontwerp van twee van de drie nieuw te bouwen voetbalstadions in het Balkanland.

Maar liefst drie architectuurwedstrijden had de Albanese overheid uitgeschreven voor een stadionproject, in de steden Durrës, Korçë en Vlorë. Het project in Korçë werd binnengehaald door het Deense Cebra Architecture. In de havensteden Durrës en Vlorë zijn de geselecteerde ontwerpbureaus respectievelijk 51N4E en XDGA. De concurrentie was niet mals. Zo haalden onze landgenoten het onder andere van internationale topbureaus zoals Bjarke Ingels Group, het Nederlandse MVRDV en het Zwitsers-Amerikaanse Oppenheim Architecture.

 

Dürres (51N4E)

In de kuststad Dürres, de tweede grootste stad van het land, zal 51N4E niet alleen het stadion zelf ontwerpen, maar ondergaat de volledige stadionwijk een totaaltransformatie. Zo komen er culturele centra, hotels, kantoren en winkelcomplexen. Het sportieve luik omvat naast een voetbalcomplex ook een basketbalstadion en twee zwembaden, één binnen en één buiten. 51N4E is al meer dan tien jaar actief in Albanië en realiseerde er in de hoofdstad Tirana onder meer de multifunctionele TID Tower en het vernieuwde en veelvuldige bekroonde Skanderbeg-plein.

 

Vlorë (XDGA)

Ook het Flamurtari-stadion in de zuidelijke havenstad Vlorë, naar een ontwerp van XDGA, wordt een multifunctioneel complex. Er komen drie niveaus van gebouwen: van het stadion tot het trainingsveld, maar ook een structuur eromheen die als promenade zal dienen. Het project omvat bovendien ook een zwembad, hotels, bars en winkels en zal worden omringd door vier nieuwe torengebouwen. Net als 51N4E is ook XDGA al enige tijd actief in Albanië, voornamelijk in Vlorë, waar het bureau het Lungomare-project realiseerde.

Bron: SeeNews
Deel dit artikel:
Onze partners