Eind 2020 ging in Kortrijk het voormalige ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid tegen de vlakte om plaats te maken voor LOOF: een van de grootste stadsvernieuwingsprojecten van de voorbije jaren in de West-Vlaamse stad. Nu, vier jaar later, schakelt projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute een versnelling hoger met de eerste spadesteek voor de residenties Park Nolf en Gloriëtte. Die zullen in 2027 aan 98 gezinnen een nieuwe thuis geven in een groene oase. Het masterplan van het grootschalige project werd ontworpen door het Nederlandse bureau West 8. De gebouwen zijn van de hand van architectenbureau Office KGDVS.
In de Kuregemwijk in Anderlecht hebben citydev.brussels en promotor Kairos het project CityGate I – Goederen ingehuldigd. De inhuldiging van het gebouw, naar een ontwerp van A2M, Urban Platform en ORG, is meteen ook het sluitstuk van de derde fase van het CityGate I-programma. Een mijlpaal dus in de transformatie van het oude industrieterrein tot een gemengde, duurzame nieuwe wijk.
Een geograaf, met een verleden als VUB-onderzoeker, consultant rond verkeersmodellen en ondernemer in stadslogistiek, die schepen van ruimtelijke ordening, mobiliteit en wonen wordt in Hasselt, komt beslagen op het ijs, zeker als hij zijn sociaaldemocratische insteek hard maakt. Dat bewijst Marc Schepers in ‘De herovering van de ruimte’, dat hij niet alleen schrijft maar bovendien in eigen beheer uitgeeft. Zo’n boek verdient respect en moet ernstig genomen worden.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn heeft vorige week een algemeen beeld van Manhattan vandaag (geen relevant samenlevingsmodel maar een narcistische illusie) geschetst, deze week focust hij op de stedenbouw en architectuur aldaar.
In zijn boek De herovering van de ruimte biedt Marc Schepers een vernieuwende visie op stadsontwikkeling. Hij pleit voor steden die op mensenmaat zijn gebouwd en benadrukt het belang van samenwerking tussen projectontwikkelaars en stadsbesturen om duurzame, leefbare steden te creëren. Architectura nam met veel interesse het boek door en had een boeiend gesprek met de auteur.
Het Antwerpse ontwerpbureau BINST ARCHITECTS heeft met de realisatie van Trinity Oostende een nieuwe mijlpaal toegevoegd aan het masterplan Oosteroever, dat de herontwikkeling van Oostende vormgeeft. De 16 verdiepingen tellende toren omvat 71 luxeappartementen en een commercieel gelijkvloers, in opdracht van Oosteroever NV en Versluys Bouwgroep. Het project weerspiegelt de visie van BINST ARCHITECTS op eigentijdse kustarchitectuur, waarbij de toren fungeert als markante hoekbaken en verlichte sculptuur aan het dok.
In het Limburgse Stokkem is de eerste steen gelegd van het stadsontwikkelingsproject Tattenejum. Het project omvat de herontwikkeling van de oude Go schoolsite in Stokkem aan de Stadsgraaf / Arnold Sauwenslaan tot een hedendaags woonproject naar een ontwerp van Architectuur Depot en Buro Landschap.
Hoe kan wonen in de stad weer betaalbaar worden voor iedereen? Het gerenommeerde Italiaanse architectenbureau Dogma ziet een oplossing in collectief wonen en koppelt er een eeuwenoud gebouwtype aan: de stadsvilla. Op 3 oktober openen het Vlaams Architectuurinstituut en DE SINGEL de tentoonstelling Dogma: Stadsvilla met een lezing door architecten Pier Vittorio Aureli en Martino Tattara (Dogma).
Planopli reist in februari 2025 naar Noord-Indië. Het wordt een reis zoals het Indië betaamt: intens, spannend en inspirerend. Op het programma staat sublieme architectuur van mausolea tot parlementen. Deelnemers ervaren natuursteen tot béton brut in de meest extreme toepassingen en laten zich meedrijven door de vele kleuren en uitgestrekte vlaktes, en worden verwonderde door kosmologie, kruidige gerechten en de onmetelijke drang naar vooruitgang.
Het Nederlandse architectenbureau Studioninedots onthulde in de nieuwe stadswijk Belvédère in Bordeaux met trots het voltooide project Facette. Het ontwerp is een antwoord op de vraag om een plek die stimuleert tot nieuwe manieren van werken en die de flexibiliteit, samenwerking en diversiteit biedt die ondernemers nu nodig hebben. In een tijd waarin werk steeds meer los komt te staan van vaste tijden en plaatsen, ligt de waarde van het gebouw in vernieuwende ruimtes die ontmoeting en samenwerking stimuleren.