Belgische kwaliteit voor Noors restaurant met spectaculair uitzicht

Een van de spectaculairste restaurants in Noorwegen heeft een Belgisch kantje: de waterdichting en de bescherming tegen radon werden geleverd door de Belgische fabrikant van dakbanen Derbigum.

De Noorse Loekylift is een van ‘s werelds steilste kabelbanen. Vanuit Nordfjord brengt deze kabelbaan je in amper 5 minuten van de fjord naar de top van de berg Hoven (1011 m). Daar vind je sinds kort het Hoven Restaurant, een eigentijds restaurant met een spectaculair panorama over de fjord en het omliggende gebergte.

Het Hoven Loen-project, direct aan de rand van de berg, werd in een recordtijd van 18 maanden gerealiseerd en was niet zonder uitdagingen. Zelfs voor de dakdichter Flexi Tak, een Derbigum-aannemer die gewoon is om op zulke hoogte te werken. De uitzonderlijke inplanting en het ruige gebied stelden wel heel speciale eisen aan de bouw van het dakterras van 1000 m2 op het restaurant.

 

Door weer en wind

Op zulk een hoogte is het weer een niet te onderschatten factor. Svenn Svedjan, algemeen directeur van Flexi-Tak: “Het weer was soms slecht en de wind zeer krachtig. Tijdens de wintermaanden waarin we op het dak hebben gestaan, hebben we veel sneeuw gehad, tot 34 meter zelfs!”

Flexi-Tak zorgde er daarom voor dat de werfbezetting in functie van het weer gebeurde: "Op een werkplek op 1011 meter hoogte moeten we rekening houden met het weer. Wanneer het uitzicht te slecht was vanwege sneeuw en wind, haalden we een deel van de werkmannen naar beneden voor veiligheid en efficiëntie. Eens het weer terug beter was, zorgden we ervoor om zoveel mogelijk dakdekkers op het dak te hebben om het werk tijdig af te krijgen."

 

Strenge eisen voor de bouwmaterialen

Bij het bouwen van zo’n spectaculair project op de top van een berg, zijn er ook bepaalde vereisten voor de bouwmaterialen. Daarom heeft Flexi-Tak vier verschillende dakbedekkingsoplossingen van Derbigum toegepast, een totaal van 3.850 m² op zowel het dakterras als het liftstation om aan de verschillende vereisten van het project te voldoen.

De Derbigum-dakbanen voor zulke projecten zijn extreem robuust en hebben een bewezen levensduur van meer dan 40 jaar. Bovendien hebben ze ook een technische goedkeuring van SINTEF Building Research.

Derbigum’s Managing Director voor Noorwegen, Bengt Løkke, legt uit dat ze verschillende oplossingen ontwikkelen om aan verschillende behoeften te voldoen: "Zo zijn bijvoorbeeld Derbicoat Artic en Derbicoat Radon gebruikt voor het Hoven Loen-project. Derbicoat Artic is een onderlaag die speciaal ontwikkeld werd voor Scandinavische omstandigheden, terwijl Derbicoat Radon een op bitumen gebaseerd membraan is dat geschikt is om gebouwen te beschermen tegen indringend radongas. Dankzij deze specifieke producten kunnen we verschillende oplossingen aanbieden die aangepast zijn aan het specifieke project."

 

Het Hoven Loen-project in cijfers

Onderlagen:

1.800 m² Derbicoat Artic

300 m² Derbicoat Radon

Dakbanen:

900 m² Derbigum SP FR

850 m² Derbigum GC

 

Radon & Derbicoat Radon – een woordje uitleg

Radon is een edelgas dat geproduceerd wordt bij de afbraak van uranium. Het is een radioactief gas, zonder kleur, geur of smaak maar dat kankerverwekkend is voor mensen. In bepaalde geografische regio’s komt radon meer voor dan in andere. Radon kan zich ophopen in kelders en ondergrondse ruimtes waar het binnen sijpelt via scheurtjes in de vloeren en de wanden of constructievoegen.

Derbicoat Radon is een bitumen onderlaag, speciaal ontwikkeld om het insijpelen van radon tegen te gaan. Deze onderlaag wordt in de fundering van een gebouw geplaatst.

Bron: Derbigum
Deel dit artikel:
Onze partners