Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2013

De organisatie van de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2013 door de Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) en Electrabel GDF-SUEZ ontving voor de 10de editie een record aantal inzendingen. Van de 392 inschrijvingen zullen er 345 voor de Architectuurjury verschijnen en 65 voor de Energiejury. In september kennen we de genomineerden en tijdens de prijsuitreiking in december worden de categorielaureaten en eindwinnaar bekendgemaakt.
De organisatie van de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2013 door de Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) en Electrabel GDF-SUEZ ontving voor de 10de editie een record aantal inzendingen. Van de 392 inschrijvingen zullen er 345 voor de Architectuurjury verschijnen en 65 voor de Energiejury. In september kennen we de genomineerden en tijdens de prijsuitreiking in december worden de categorielaureaten en eindwinnaar bekendgemaakt.De BUDA Fabriek van 51N4E, een van de geselecteerde projecten voor de Belgische prijs voor Architectuur en Energie.  (Beeld: 51N4E)Deze cijfers tonen volgens de organisatie een toename van meer dan 40 procent ten opzichte van het gemiddelde van vorige edities.


Architectuurprijs

Voor de architectuurprijs werden 345 inzendingen weerhouden, waaronder 34 eengezinswoningen, 16 meergezinswoningen en groepswoningbouw, 14 niet-residentiële gebouwen uit de private sector, 25 niet-residentiële gebouwen uit de publieke sector en 6 publieke ruimtes. Alle geselecteerde projecten zijn hier te bekijken.

De jury, bestaande uit de architecten Nicolas Firket (NFA Office), Oscar Rommens (import.export Architecture), plaatsvervanger Leo Van Broeck (Bogdan & Van Broeck Architects), Steven Verbeke (Voltarchitecten), Eric Van Overstraeten (Atelier-lieux-et-traces) en Lux Dutilleux (Artau) duidde de realisaties aan die in aanmerking komen voor de eindjury.


Buitenlande jury

De eindjurering vond plaats op woensdag 5 juni in Brussel met de volgende buitenlandse juryleden: Emanuel Christ (Christ & Gantenbein uit Basel), Shelley McNamara (Grafton Architects uit Dublin) en Odouard François (Parijs). Zij zullen,samen met drie vertegenwoordiger van de binnenlandse jury, de genomineerden, categorie-laureaten en de winnaar van de Belgische Prijs voor Architectuur 2013 aanduiden.


Themaprijzen

Als themaprijzen zijn er binnen de architectuurselectie de Wienerbergerprijs voor de beste toepassing van keramische materialen en de Veluxprijs voor het meest originele daglichtgebruik. De Viessmannprijs gaat naar de nominatie van de energieselectie met de beste wartepomptoepassing.


Energieprijs

Voor de Energieprijs werden alle ingestuurde projecten onderzocht op hun conformiteit met de eisen gesteld in het wedstrijdreglement. Van de 85 projecten werden er uiteindelijk 65 realisaties weerhouden waaronder 25 eengezinswoningen, 10 meergezinswoningen en 30 niet-residentiële gebouwen uit de private en publieke sector.

Begin september zal de eindjury de winnaar aanduiden. De eindjury bestaat uit Ir.Arch. Rik Van Rossen (voorzitter), Arch. Luc Dedeyne (Energieconsulent BVA), Prof.dr.ir. Jean--‐Marie Hauglustaine (ULg), Dr.Sc.Georges Timmermans (Directeur CIR Isolatieraad), Ing. Kris van Dingenen (Directeur TECNOLEC), Arch. Marc Muylle (Patrimoniumbeheer Electrabel GDF--‐SUEZ) en arch. Eddy Vanzieleghem (FAB--‐Awards), Bruno Vander Maelen (Electrabel GDF-SUEZ) en het redactieteam van A+ zullen als waarnemer de jurering bijzitten.


Officiële prijsuitreiking

De officiële prijsuitreiking vindt plaats op 10 december 2013 in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) in Brussel.
Deel dit artikel:
Onze partners