Belgium is Design is terug in Milaan

De Belgische designscene zal binnenkort goed vertegenwoordigd zijn op de 60ste editie van de internationale Salone del Mobile in Milaan. Belgium is Design tekent present met drie projecten: een collectieve stand op de SaloneSatellite, een samenwerking van Lionel Jadot en Baranzate Ateliers (een ambitieuze replica van Zaventem Ateliers) en de Belgian Design Map, die net als de vorige jaren de verschillende Belgische deelnemers aan de Design Week bundelt.

Belgium is Design promoot Belgisch designtalent op internationaal vlak en verbindt designprofessionals tijdens belangrijke evenementen en B2B-bijeenkomsten, van Brussel tot Milaan, via Parijs en New York. In dit opzicht is de Internationale meubelbeurs van Milaan, die dit jaar haar 60ste verjaardag viert, het belangrijkste evenement voor Belgium is Design. Het was in deze designhoofdstad dat in 2011 de eerste initiatieven van het platform gelanceerd werden. Sindsdien brachten Flanders DC, MAD - Home of Creators en Wallonie-Bruxelles Design Mode er tijdens de Design Week negen tentoonstellingen in de Fuorisalone, vijftien deelnames aan de Salone Satellite en een kortfilm in samenwerking met in totaal meer dan 130 ontwerpers en bedrijven.

Na twee verstoorde edities zal de Design Week dit jaar plaatsvinden van 6 tot 12 juni. Belgium is Design vertegenwoordigt er de Belgische designscene met de drie bovenvermelde projecten. 'Met deze jaarlijkse afspraak streeft Belgium is Design met trots zijn doelstelling na: nieuwe en duurzame banden tot stand brengen tussen alle designactoren - van ontwerpers en ondernemers tot de pers en het grote publiek - en om verslag uitbrengen over de positieve ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van industriële productie die onze samenleving beïnvloeden', klinkt het bij de initiatiefnemers. 


SaloneSatellite: springplank voor ontwerpers

De SaloneSatellite is een echte springplank voor ontwerpers na hun studies en bij aanvang van hun professionele carrière. De Satellite vindt plaats in het hart van de Salone del Mobile.Milano (7-12.06.2022) en is voorbehouden aan opkomend designtalent jonger dan 35 jaar. Dit jaar brengt Belgium is Design dertien studio's samen die wetenschap, technologie en kunst verbinden, evenals industriële processen en ambachten.

Via assemblagemethoden blazen ze natuurlijke materialen een nieuw leven in, zowel voor stedelijke als nomadische ruimtes. Deze 'Nieuwe Belgen' brengen hun visie op een duurzamere toekomst voor design, aansluitend aan het officiële thema van de SaloneSatellite 'Designing for our future selves/Progettare per i nostri domani'.

De deelnemende designers zijn: Alice Emery, Amorce Studio, Studio BISKT, Chanel Kapitanj, Daan De Wit Studio, De Angelis Design, Elias Van Orshaegen, Fractall (Arne Desmet), Gilles Werbrouck x Hugues Loinard, Olivier Vitry – Claisse Architectures, Studio PART, Wouter Persyn en Studio Tim Somers. 

 

Baranzate Ateliers: 3.000 vierkante meter aan collectible design en experimentele kunst

In de voormalige fabriek van het naaimachinebedrijf Necchi, een icoon van Italiaans industrieel erfgoed, gelegen in de wijk Baranzate (in het noorden van Milaan), worden allerlei happenings en activiteiten gepland voor de uitwisseling en het delen van een nieuwe hedendaagse levenskunst, waarbij alle liefhebbers van design welkom zijn.

Dit monumentale project is gebaseerd op het succes van de Brusselse creatieve hub Zaventem Ateliers en is bedacht door de Belgische kunstenaar, interieurarchitect, architect, ontwerper en ondernemer Lionel Jadot. Deze atypische hub brengt een eclectische gemeenschap van 23 opkomende en gevestigde ontwerpers, kunstenaars en scenografen samen, verenigd door hun passie voor het produceren en verwerken van materialen.

Zaventem Ateliers presenteert in Baranzate 16 eigen ontwerpstudio’s en 7 special guests: Lionel Jadot, Arno Declercq, Dim Atelier, Maison Armand Jonckers, Krjst Studio, Pierre Coddens, Studio Elémentaires, RSLT, Charles Schambourg, Adeline Halot, Grond Studio, Clem Vanhee, FutureWave, Lila Farget, Luna Lotta, Pierre-Emmanuel Vandeputte en special guests Galerie Philia, Everyday Gallery, Modern Shapes, Ben Storms, Bela Silva en Atelier Serruys et Mircea Anghel. 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage