Bento en Vinciane Depret worden curator Belgisch paviljoen in Venetië

Bento
Vinciane Despret
Mycelium
Mycelium

Bento en Vinciane Despret zijn aangeduid als curator van het Belgisch paviljoen op de 18e Architectuurbiënnale van Venetië, die volgend jaar plaatsvindt van 20 mei tot 26 november. Dat heeft het Ministerie van de Fédération Wallonie-Bruxelles en Wallonie-Bruxelles International zopas aangekondigd. Het voorstel 'In vivo' werd door de jury unaniem gekozen uit 19 ingezonden kandidaturen. 

"In vivo" stelt ons productiesysteem gebaseerd op extractie ter discussie, door alternatieve bouwmethoden op basis van materialen van levende organismen te identificeren en te ontwikkelen. Dit multidisciplinaire team (architecten, filosoof, antropoloog, ontwerper en microbioloog), dat architectuur associeert met menswetenschappen en afkomstig is van het hele grondgebied van de Fédération Wallonie-Bruxelles, heeft de jury bijzonder overtuigd. 

Zo zullen de curatoren voor de scenografie van het Belgisch Paviljoen op grote schaal experimenteren met natuurlijke en levende materialen, waaronder ruwe aarde en mycelium en voorbeelden presenteren van Belgische productiekanalen en architecturale projecten die deel uitmaken van een gelijkaardige aanpak.

Hun credo: "Hoe kunnen we architectuur herdenken in een wereld van eindige hulpbronnen? [...] Wij stellen voor te experimenteren met benijdenswaardige alternatieven voor onze gebieden, onze steden, alternatieven die zouden worden gesmeed met en door de mensen die er wonen en er deel van uitmaken. Het 'In vivo'-paviljoen zal een tijd en een plaats bieden voor kritisch denken, met name omdat vragen van verantwoordelijkheid, van rekening houden met andere wezens en van rechtvaardigheid zullen worden besproken in relatie tot leven en constructies. Maar haar kracht zal vooral liggen in concrete en vindingrijke voorstellen voor een benijdenswaardige toekomst van het leven, waarvoor het grondgebied van de Fédération Wallonië-Bruxelles een vertrekpunt zal zijn om te denken, te inventariseren, te bevestigen, te bevestigen, te herroepen, te plannen, te fantaseren en vooral te dromen."

Het team bestaat uit de architecten Florian Mahieu, Corentin Dalon, Charles Palliez (Bento) en de filosofe en psychologe Vinciane Despret. Verschillende partners zijn betrokken bij de ontwikkeling van de tentoonstelling: Corentin Mahieu (meubelontwerper en scenograaf), Juliette Salme (antropologe), Corentin Mullender (microbioloog), Permafungi (bedrijf dat materialen op basis van mycelium produceert).

Bron: FWB
Deel dit artikel:
Onze partners