Bezoek de duurzame sociale woonwijk Eco-Life Venning samen met BVA

Op donderdag 7 november 2013 brengt BVA een bezoek aan de sociale woonwijk Venning in het Kortrijkse, een project van BURO II & ARCHI + I in samenwerking met UGent, E-ster, evr-Architecten en Ingenium. Deze partijen zullen tijdens lezingen uiteenlopende aspecten van het project toelichten. Vervolgens ondervindt u het project aan den lijve tijdens een geleid bezoek. Tot slot kunt u het bouwteam het vuur aan de schenen leggen met een arsenaal aan vragen en is er een netwerkmoment.
Op donderdag 7 november 2013 brengt BVA een bezoek aan de sociale woonwijk Venning in het Kortrijkse aan de Spinnerijkaai, een project van BURO II & ARCHI + I in samenwerking met UGent, E-ster, evr-Architecten en Ingenium. Deze partijen zullen tijdens lezingen uiteenlopende aspecten van het project toelichten. Vervolgens ondervindt u het project aan den lijve tijdens een geleid bezoek. Tot slot kunt u het bouwteam het vuur aan de schenen leggen met een arsenaal aan vragen en is er een netwerkmoment.
Momenteel is een eerste deel - 82 appartementen - in gebruik genomen. Het project viel ook al heel wat media-aandacht te beurt. Zo ontving het de prijs van de vakjury in de 2020 Challenge, een wedstrijd voor de meest innovatieve oplossingen van Belgische advies- en studiebureaus in het kader van de Kyoto-doelstellingen. 
Lezingen

De betrokken partijen zoals de sociale huisvestingmaatschappij Goedkope Woning, BURO II & ARCHI+I, Ingenium, UGent en aannemer Artes Roegiers doen achtereenvolgens hun aandeel in het project uit de doeken.

1. Een duurzame woonwijk, hoe pak je dat aan?

Bouwheer (vertegenwoordigd door Ilse Piers, directeur van de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning) en architect (vertegenwoordigd door architect-stedenbouwkundige Herman Jult, Integrated design manager bij BURO II & ARCHI+I) lichten samen toe hoe zij deze nieuwe uitdaging hebben aangepakt.

2. Venning: een wijk zonder schouwen

Ingenieur Jeroen Soenens (Ingenium nv), projectverantwoordelijke voor warmteproductie en -distributie, geeft een woordje uitleg over de ecologische wijze waarop met warmte op de site werd omgegaan.

3. CO2-neutraliteit = realiteit? Tijd voor prestatiebeoordeling!

Ingenieur-architect Eline Himpe, die werkt aan een doctoraat in de onderzoeksgroep Bouwfysica, Constructie en Klimaatbeheersing van deVakgroep Architectuur & Stedenbouw van de UGent, heeft het over de doelstellingen (definitie co2-neutraliteit en Europese CONCERTO-doelstellingen) en de prestatiebeoordeling (onder meer door energiemonitoring) van het project.

4. De impact van luchtdicht bouwen op het bouwproces

Bart Demeulenaere, directeur bij de aannemer Artes Roegiers, bespreekt hoe de strengere eisen aangaande luchtdichtheid een aantal specifieke maatregelen vragen om het beoogde resultaat te bereiken. Deze luchtdichtheid en de specifieke aandachtspunten hebben een invloed op het bouwproces en op de manier van afwerken.
Geleid bezoek & infomoment

Na de lezing kunt u in kleine groepjes het project ontdekken tijdens een geleid bezoek. Vervolgens is er tijdens een workshop tijd voor vraag en antwoord tussen de bezoekers en het bouwteam. De dag wordt afgesloten met een netwerkmoment waarbij u de infostanden van de verschillende partijen kunt bezoeken.


Programma

13u30: onthaal en registratie (locatie)
14u00: start van de lezingen
15u30: bezoek aan het project
17u00: workshop met kennisuitwisseling
17u45: netwerkmoment en bezoek infostanden

    
Praktisch

Reserveren doet u via deze link. Leden van BVA betalen 15 euro voor hun deelname, niet-leden betalen 30 euro.
De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling op het rekeningnr. 733-0328087-63 van BVA met vermelding van "Studiemiddag Kortrijk". Na verwerking van de gegevens wordt uw inschrijving per e-mail bevestigd.

Foto's: Gerald Van Rafelghem en BURO II & ARCHI + I
Deel dit artikel:
Onze partners