Biënnale Interieur lauwert Vincent Van Duysen als designer van het jaar

De designer van het jaar is een initiatief van de Biënnale Interieur en de magazines Knack Weekend en Le Vif WeekendVan Duysen krijgt als designer van het jaar een presentatie op de INTERIEUR 2016. Hij wordt in de bloemetjes gezet tijdens de openingsceremonie van de 25e Biënnale Interieur op vrijdag 14 oktober. Die avond wordt ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving uitgereikt door Vlaams minister van cultuur, Sven Gatz. 

Vincent Van Duysen (°1962) mag dan vooral bekend zijn als architect, ook zijn parcours als ontwerper is op z’n minst indrukwekkend te noemen. In de loop der jaren ontwikkelde hij een eigen stijl die, zowel in zijn architectuur als in het ontwerp van producten, vaak bestempeld wordt als minimalistisch. Zelf gebruikt hij liever de term ‘the art of living’. Of het nu om een industrieel product gaat, buitenmeubilair, aarden containers of een vernuftig verlichtingssysteem, hij weet het ontwerp ervan telkens uit te puren tot een verfijnd product.

 

11de designer van het jaar

Op z’n klantenlijst staan merken als Fantini, B&B Italia, Flos, Poliform, When Objects Work, Pastoe, Tribu en Obumex. Als kers op de taart werd hij dit jaar benoemd als creatief directeur bij het Italiaanse Molteni&C. Hij komt daarmee op een indrukwekkend lijstje van grote namen uit de architectuur terecht als Aldo Rossi, Tobia Scarpa en Luca Meda. “Het was een kans die ik niet kon laten liggen,” vertelt Van Duysen enthousiast. “Het is een bedrijf met een rijke designgeschiedenis en een enorme bagage aan knowhow. Voor hun vakkennis, hun materialenkennis, hun geschiedenis kan je alleen maar respect hebben.”

Vincent Van Duysen is de elfde designer van het jaar. Eerder kregen volgende ontwerpers al de prijs : Alain Berteau, Nedda El-Asmar, Stefan Schöning, Sylvain Willenz, Bram Boo, Nathalie Dewez, Alain Gilles, Jean-François D’Or, Marina Bautier en Muller Van Severen. 

Bron: INTERIEUR 2016

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage