Bijzondere Trespa-gevelbekleding met een verhaal

Een warm nest en helende thuis, dat is wat de architecten van BPA Groep Architectuur voor CKG Molenhof voor ogen hadden. Het resultaat is er en spreekt boekdelen, letterlijk. De Trespa Meteon Lumen-gevelplaten doen dienst als een mat, blank canvas en staan ten dienste van de bijzondere illustraties die als een rode draad doorheen het gebouw lopen, zowel buiten als binnen. Architectuur in functie van de kinderen die er verblijven, met een hartverwarmend verhaal dat verdient om verteld te worden.

Het Centrum voor kinderzorg en Gezinsondersteuning in Beringen, een woongebouw voor jonge kinderen met een rugzakje, was toe aan een nieuwbouw. De architectuurwedstrijd die werd uitgeschreven voor dit VIPA-dossier, met verplichte kunstintegratie, werd gewonnen door het Hasseltse BPA Groep Architectuur dat al van bij de start een duidelijk concept voor ogen had: een warme thuis creëren. Bijzondere tekeningen, de verdienste van kinderboekillustrator Jolanda Swennen uit Zutendaal, spelen hierbij een belangrijke rol.

Warm woongebouw

"We zijn gegaan voor een woongebouw waar kinderen blij van kunnen worden.”, gaat architect Hubert Bijnens van BPA Groep Architectuur van start. “Dus zijn we ver weggebleven van het ‘klassieke instituut’ en volop voor een warme beleving gegaan.”

Dit uit zich vooreerst al in de dynamische architectuur, doordachte indeling en warme aankleding van het gebouw. Het gelijkvloers biedt plaats aan de leefruimtes, keuken, ontvangstruimte en binnenspeelplaats. De kinderslaapkamers bevinden zich op de eerste verdieping en zijn ingepland rond een centrale en brede speel- en vertelgang. Op de tweede verdieping zijn er tot slot nog drie kleine appartementen, bestemd voor de tijdelijke opvang van gezinnen. Buiten zorgt een royale oversteek – waarbij twee verdiepingen steunen op 12 stalen kolommen - voor een overdekte en veilige buitenspeelruimte, sfeervol en fantasierijk aangekleed. Een opvanggebouw, veilig en functioneel, maar zonder een instelling te willen zijn.

Welbevinden voorop

Welbevinden staat centraal. Daar kunnen ook de illustraties aan bijdragen.

Hubert: “De gewenste kunstintegratie bracht ons tot bij Jolanda Swennen, die prachtige illustraties heeft gemaakt. Centraal staan verschillende fictieve diertjes, elk ook met eigen rugzakje, die het gebouw tot leven brengen en de kinderen eveneens kunnen aanmoedigen hun verhaal te vertellen.”

De eerste kennismaking met deze diertjes is al meteen op de gevelbekleding die de eerste verdieping met slaapkamers omsluit. De architect  zocht en vond gevelplaten die als een mat wit blad papier zijn en waarop de illustraties tot hun recht konden komen. De keuze viel op de Trespa-gevelplaten, als een eigentijdse puzzel met krachtig lijnenspel, gemonteerd op aluminium regelwerk. De illustraties werden in de vorm van stickers aangebracht. “Het ontwerp en de gevelbekleding, met al zijn technische voordelen, draagt hier bovendien bij tot een doel en heeft zichzelf hierdoor overstegen”, aldus nog de architect. Opzet geslaagd.

Zijdezacht, met lage lichtreflectie

"Ook wij zijn fier dat we aan dit project hebben kunnen bijdragen, met onze gevelplaten als ondersteuning van dit bijzondere concept.” Aan het woord is Caroline Biliën, Account Manager Façade bij Trespa. Voor dit specifieke project viel de keuze op Trespa Meteon Lumen in de kleur Athens White en afwerking Diffuse.

“Deze Diffuse-afwerking voelt zijdezacht aan en heeft een lage lichtreflectie en geen textuur. Het licht wordt verstrooid, waardoor een glad en supermat oppervlak ontstaat. Net dus als een mat wit blad”, aldus nog Caroline.

Noteer dat ditzelfde duurzame HPL-materiaal, naast deze ultramatte Diffuse finish, ook beschikbaar is de Oblique afwerking met meer natuurlijke en verweerde look en de Specular finish met levendige glans. Te verkrijgen in een brede waaier aan kleuren die zich, net als de diverse finishes, onderling op een bijzondere manier laten combineren. Voor creatieve en memorabele gevels waar ook deze van CKG Molenhof toe behoort. 

Bron: Trespa
Deel dit artikel:
Onze partners