BIM in de zonweringsector: werk aan de winkel

BIM is hot en ook de zonweringsector kan niet achterblijven. Voor veel bedrijven beperkt het BIM-verhaal zich nog tot 3D-tekenen. Dat is uiteraard geen BIM, maar slechts een onderdeel. Het werken met BIM kan nochtans een belangrijke meerwaarde betekenen voor de zonweringsector.

“Bij het onderdeel zonwering komen diverse spelers kijken. Denk maar aan de leveranciers van de doeken, de materialen en de sturing”, zegt Kasper Oudshoorn van Helioscreen Projects. “Bij BIM worden deze professionals al van in de ontwerpfase bij een project betrokken en bij elkaar gebracht. En dat is uiteraard alleen maar positief.”

“Men probeert vaak zonwering in het lastenboek op te splitsen. Sturing wordt bijvoorbeeld vaak onderverdeeld bij technieken. Terwijl de zonwering vaak bij de ramen wordt gezet. Er wordt dus over twee domeinen heen gewerkt en dan wordt het moeilijk om alles op één lijn te krijgen. In mijn ogen zijn de beste projecten die waarbij we al heel vroeg in het traject de sturing kunnen meenemen door met de mensen van technieken rond de tafel te zitten om te kijken wat er allemaal moet voorzien worden”, voegt Sven Castro van Boflex daar aan toe.

 

BIM versus 3D-tekenen

“Voor ons is BIM vaak niet veel meer dan 3D-tekeningen aanleveren. Zonwering wordt namelijk tegen het gebouw aangebracht. We zitten iets makkelijker omdat er weinig zaken zijn die elkaar gaan kruisen. Maar ik ben het er helemaal mee eens dat zonwering vroeger in het traject opgenomen moet worden. Vanaf dat men met BIM gaat werken, geloof ik zeer sterk in het bouwteamidee: met alle partijen rond de tafel zitten om een project uit te werken. Alleen is dat met de Belgische aanbestedingscultuur niet zo evident”, zegt Sven Castro.

“Wij springen met Jaspers-Eyers Architects op de trein en proberen er al zoveel mogelijk aan te beantwoorden”, zegt Els Lowie. “Je hebt enerzijds het 3D-tekenen wat verder niets met BIM te maken heeft. Daar zijn we aan de overschakeling bezig, maar dat gebeurt natuurlijk niet van dag op dag. BIM als zijnde samenwerken aan één conform model maken, daar staan we in België nog heel ver van. Zo zijn er bijvoorbeeld geen afspraken over hoe er 3D moet getekend worden. Als je niet oplet, is je model dus al snel een vuilnisbak. We zijn ook niet gewend om alles zomaar te delen. Ook de vraag wie dan uiteindelijk verantwoordelijk is voor wat is moeilijk te beantwoorden.”

 

Energiebesparing

Zonwering heeft een belangrijke invloed op energiebesparing. In dat opzicht kan BIM een zeer nuttig instrument zijn om simulaties te maken van zonwering, niet enkel de visuele 3D-tekening, maar ook op het vlak van energiebesparing.

Deel dit artikel:

Onze partners