Blankenbergse houten bistro met uitzicht op het strand

Op de grens van de duinen en de vaargeul in Blankenberge werd onlangs een nieuw restaurant gebouwd. Een prachtige houtmassiefbouw met zicht op het strand, de duinen en de haven. De locatie is werkelijk uniek aan de kust, vertelt architect Frederik Grimmelprez van GW2-Architecten. Gelegen op de grens van de duinen en de vaargeul biedt de bistro zicht op het strand, de duinen en de haven van Blankenberge.
Op de grens van de duinen en de vaargeul in Blankenberge werd onlangs een nieuw restaurant gebouwd. Een prachtige houtmassiefbouw met zicht op het strand, de duinen en de haven. De locatie is werkelijk uniek aan de kust, vertelt architect Frederik Grimmelprez van GW2-Architecten. Gelegen op de grens van de duinen en de vaargeul biedt de bistro zicht op het strand, de duinen en de haven van Blankenberge.




Volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) moest op de locatie van de vroegere stranduitbating - bestaande uit bouwsels zonder stijl - een nieuw hedendaags restaurant ontworpen worden. Het recente RUP voorzag in een dwingende bepaling waarbij de uitbaters verplicht werden om binnen de 5 jaar na uitvaardiging van het RUP, de bestaande constructie te slopen en een nieuw beeldbepalend gebouw te realiseren. Zoniet zou het bestaande gebouw dienen te verdwijnen.
 

Houtmassiefbouw

Het project beslaat dezelfde bovengrondse oppervlakte als voordien. Door het bouwen van een mezzanine ontstaat een verkleinde ecologische voetafdruk. Het gebouw werd geschoven tegen de geklasseerde bunker uit de tweede wereldoorlog. De verdieping heeft een panoramisch raam dat boven de bunker uitkijkt en een prachtig zicht biedt op de duinen, de zee en –bij avond- de ondergaande zon. Het gebouw is volledig onderkelderd. Dit maakte het mogelijk om een stevige aanzet te realiseren boven op de duinenrij. De bovenbouw is gerealiseerd in een houtmassiefbouw.
 



Grenenhout

De wanden bestaan uit een binnenspouwblad gerealiseerd met gestapelde wandbalkprofielen met meervoudige vertanding. Hierop werden vervolgens isolatie, een windscherm en een gevelafwerking in thermisch verduurzaamd grenenhout geplaatst. De binnenstructuur bestaat deels uit dragende houtmassiefwanden – deels uit een kolom- en balkstructuur in gelamelleerd hout. De open ruwbouw werd gerealiseerd in 2 weken, tijdens de koudegolf van november 2010. Ondanks temperaturen van -15°C en snijdende zeewind, kon de ruwbouw zonder vertraging worden afgewerkt.
 

    


Zichtbare houten wandbalken

De bouwmethode maakt het mogelijk de houten wandbalken zichtbaar te houden in het restaurant. Er werd op de wanden dan ook enkel een onderhoudsolie toegepast. Ramen werden uitgevoerd in hout en met een witte schilderlaag afgewerkt. De strakke aflijning van de ramen contrasteert mooi met de natuurlijke charme van de verwerende gevelbeplanking. Op de zuidgevel vormen de aflopende daken luifels, die de oververhitting in de bistro tegengaan. Deze luifels doen het gebouw meer in het oog springen en geven het een dynamiek.
 



Praktisch

Bouwheer: Eddy en Hilde Haubourdin – Beyaert
Architect: Frederik Grimmelprez, GW2-Architecten 
Aannemer: De Backer - Zandhoven
Adres: Bistro Zeezee, Wenduinse Steenweg 15 – 8370 Blankenberge


Bron: Houtnieuws.be
Foto's: De Backer

Deel dit artikel:

Onze partners