Blauwe Boulevard Hasselt breidt uit met Quartier Bleu

Chateaux Real Estate en Matexi roepen samen met de stad Hasselt een gloednieuw stadsdeel aan de Kanaalkom in het leven. Het Quartier Bleu moet een bijkomend residentieel en commercieel aantrekkingspunt voor de stad van de smaak worden. Het ontwerp komt van architecten Alfredo De Gregorio en Antonio Citterio. "Dankzij de ligging langs het kanaal wordt Quartier Bleu niet enkel een troef voor het stadsimago, maar ook voor het leven van elke Hasselaar," klinkt het. 

Ode aan het leven in Hasselt

Projectontwikkelaars Chateaux Real Estate en Matexi presenteren hun nieuwste project aan de Kanaalkom als een ode aan het leven in Hasselt. Dat project is nu in volle uitvoering. Quartier Bleu moet een plaats worden waar wonen, genieten, shoppen en werken samenvloeien. De projectzone is gelegen binnen het ruimere gebied rond de Kanaalkom. Dat gebied wordt in het Bijzonder Plan van Aanleg De Blauwe Boulevard genoemd. De ontwikkelaars zochten naar een naam die dit subgebied in al haar facetten kon vertegenwoordigen. De naam moest appelleren aan de Blauwe Boulevard, maar ook internationale allure hebben en passen bij het DNA van dit gebied. De naam Quartier Bleu voldoet aan al deze vereisten.

 

Stad aan het water

Het kanaal wordt het identiteitsbepalend element én de binding met de binnenstad. Quartier Bleu brengt het water daadwerkelijk tot in de stad. Zo enten ontwikkelaars Matexi en Chateaux Real Estate samen met de stad Hasselt zich op de filosofie van befaamde grootsteden zoals Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, New York en Parijs en krijgt ook Hasselt een gezicht aan het water. Quartier Bleu zal tevens de nieuwe toegangspoort tot het stadscentrum vormen en een natuurlijke doorstroom tussen de Blauwe Boulevard en het stadscentrum creëren. Vlak onder dit nieuwe stadsdeel komt een veilige en hypermoderne luxeparking met betaalbare tarieven. Er zullen tweeduizend hoognodige parkeerplaatsen worden voorzien die de groeiende parkeerbehoefte van Hasselt moet tegemoetkomen.
 

Wonen, shoppen en horeca

Quartier Bleu belooft chique en gezellig wonen in een mooie open ruimte langs het water. De volgende jaren zullen er een achttal residenties uit de grond rijzen. De pleintjes en bomenrijen worden zo vormgegeven dat ze rust uitstralen en bijdragen aan de uitgesproken identiteit van Quartier Bleu. Op de luwe binnenpleintjes zal het stadsleven zich afspelen. In deze publieke en groene ruimtes moet plaats zijn voor een gezellige drukte met toch een zekere discretie en gereserveerdheid.

In deze nieuwe stadszone zal er tevens plaats zijn voor moderne winkels, restaurants en bistro’s. Centraal in de stadsoase wordt een sfeervol plein ingericht, met een ruime trapverbinding naar het water. De moderne fietsers- en voetgangersbrug over het water zal de verbinding maken tussen beide oevers en is zowat het sluitstuk van het project.
 

Minimale overlast

De ontwikkelaars willen tijdens de uitvoering van het project zo weinig mogelijk hinder veroorzaken. Daarom wordt er zo veel mogelijk via het water getransporteerd. Per dag zullen drie vrachtschepen de grond afvoeren. Dit is een stille oplossing en een sterke investering in duurzaamheid. Eén boot vervangt maar liefst 66 vrachtwagens. Dat komt in totaal neer op zo’n 27 000 vrachtwagentransporten minder op de weg tijdens de looptijd van het project, wat een zeer positieve impact op de ecologische voetafdruk van Quartier Bleu zal hebben.

Dankzij de 21 meter lange brug kunnen geladen vrachtwagens achterwaarts lossen in een vrachtschip. Hierdoor zullen het doorgaand verkeer op de Slachthuiskaai en de rust van de buurtbewoners niet verstoord worden. De ontwikkelaar zorgt er samen met de stad Hasselt voor dat er geen vrachtverkeer in de Armand Hertzstraat en de achterliggende wijk zal plaatsvinden. Verder voorziet de ontwikkelaar een propere werfafsluiting met dichte panelen om visuele- en geluidshinder te minimaliseren.

 

Architectuur uit Italië

Op initiatief van hoofdarchitect Alfredo De Gregorio werd het gerenommeerde architectenbureau Antonio Citterio, Patricia Viel and Partners uit Milaan betrokken bij het project. Citterio voert architectuuropdrachten uit over de hele wereld en weet als geen ander de Italiaanse gecontroleerde passie in zijn ontwerpen te integreren. Architectura.be sprak met beide architecten over het project.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners