BOEK. Brutalistisch Parijs in meer dan vijftig gebouwen

'Brutalist Paris' van Robin Wilson en Nigel Green is de allereerste samenhangende studie over brutalistische architectuur in en rond Parijs. Het boek is het eindresultaat van vijf jaar onderzoek, interviews en fotografie en vormt een onmisbare bijdrage aan de studie en verkenning van het brutalisme in de Franse hoofdstad.

Met zeven essays, details van meer dan 50 individuele gebouwen, kaarten en meer dan 150 zwart-wit foto's is 'Brutalist Paris' een uniek naslagwerk. Auteur Robin Wilson, universitair hoofddocent aan de Bartlett School, brengt nieuwe interpretaties van het brutalisme in de Franse context. Hij plaatst eigen observaties, historische vergelijkingen en sociale betekenissen naast citaten en referenties van filmcritici, stadshistorici en academici.

Het boek is het resultaat van vele reizen, van het Parijse centrum naar de buitenwijken, en plaatst het brutalisme in de bredere sociale, politieke en culturele context van Parijs. Wilson besteedt ook aandacht aan de beeldvorming rond brutalistische architectuur in film en televisie. Hij beschrijft de successen en mislukkingen van het brutalisme in Parijs, van een architectuur met een monumentale stedelijkheid ingewikkeld vervaardigde woonruimtes; van gewaardeerde, historische monumenten tot verlaten ruïnes.

Fotograaf Nigel Green legde de expressieve vormen van gebouwen vast, zoals het organische Les Choux de Créteil van Gérard Grandval (1974), het abstracte hoofdkwartier van de Communistische Partij van Oscar Niemeyer (1968-80) en het ritmische Maison du Brésil van Le Corbusier en Lucio Costa (1959). Het boek voert de lezer ook mee naar de diepten van de grote woningbouwprojecten en ZUP's (prioritaire zones voor verstedelijking), zoals de projecten van Renée Gailhoustet en Jean Renaudie in Ivry-sur-Seine (1968-87).

Bron: Blue Crow Media
Deel dit artikel:
Onze partners