Leon Stynen en Paul De Meyer ontwerpen een woontoren op de Antwerpse Linkeroever en Marc Dubois maakt er vijftig jaar later een boek over, dat hij opdraagt aan de in 2020 te vroeg overleden Christian Kieckens.
Vanuit de overtuiging dat het versterken van een transdisciplinaire aanpak en het benadrukken van de overlapping tussen bouwkunde en architectuur de kwaliteit van een project aanzienlijk kan verhogen, brengt het gereputeerde bureau het boek 'Desinging Building Structures by Ney & Partners' uit.
Architectuur wordt vandaag geconfronteerd met maatschappelijke omwentelingen die alsmaar moeilijker te negeren zijn. Het woonvraagstuk, kantelende visies op onderwijs, het collectieve verleden, publieke ruimte en nieuwe zorgbehoeften zijn thema’s die met de dag urgenter worden. De aarzelende respons hierop plaatst het (internationale) succes van architectuur uit Vlaanderen en Brussel in perspectief. Het 'Architectuurboek Vlaanderen N°15. Allianties met de realiteit' verzamelt een rijke selectie recente spraakmakende projecten die een verrassend antwoord bieden op deze uitdagingen én doet een appel aan het maatschappelijk engagement van al wie bijdraagt aan de (on)gebouwde omgeving.
Als drie intelligente mensen een boek schrijven met als titel ‘Met voorbedachten rade – De sluipmoord op de open ruimte’, dan moet men vrezen dat de inhoud nagels met koppen zal slaan. Die belofte wordt (cynisch genoeg) glashelder waargemaakt. De titel is niet zozeer gedurfd of provocatief maar vooral correct.
Uitgeverij Public Space brengt volgende maand een nieuw boek uit over het belang van de 'ondergrond' als bouwsteen voor de toekomstbestendige stad. Op 6 oktober kan je de feestelijke boeklancering van bijwonen.
Wat heeft toerisme met architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening te maken? Veel, volgens de auteurs van ‘Bestemming België’, en die insteek maakt hun boek interessant én amusant. Vakantielectuur, dus.
"Initiatiefnemer VIBE, met partners Bond Beter Leefmilieu, VRP, KU Leuven, ABLLO en Samenhuizen, liet Eva Heuts (VIBE) en Erik Grietens (BBL) een inspiratieboek maken vol voorbeelden van ruimtelijke en stedenbouwkundige ingrepen, die onder de noemers ‘participatief’, ‘natuurlijk’, ‘verbonden’, ‘aanpasbaar’, ‘circulair’ of ‘inclusief’ vallen. Deze onbescheiden ambitie levert een verdienstelijk werkstuk af, dat zich prettig laat doorbladeren maar té veel wil", aldus Filip Canfyn in deze recensie.
Je moet hopen dat relevante en/of nuttige boeken veel gelezen worden en vooral beleden worden. Je moet vrezen dat ‘Ruimte voor verandering’ dit geluk niet zal kennen en dat het niet aan het boek zelf zal liggen, integendeel. Het ligt aan de heldere boodschap, die onzeker maakt en confronterend klinkt.
Baksteen, het is een bouwmateriaal dat architecten blijft verleiden en de esthetiek van de hedendaagse architectuur mee bepaalt. Reden genoeg voor uitgeverij gestalten om er een boek rond uit te brengen. Brick by Brick bevat een bloemlezing van de beste voorbeelden van moderne baksteentoepassingen, met een focus op woongebouwen en interieurs. Duik in een verzameling van moderne projecten van over de hele wereld en ontdek hoe traditionele vormen nieuw leven worden ingeblazen en hedendaags worden. Ook drie Belgische projecten haalden de selectie.
Na geruime tijd gewerkt te hebben als landschapsarchitectbrengt ChrisVermander, stichter van het buro voor vrije ruimte, een inspirerend boek uit.Zijn doel? Een aanzet geven tot een denkwijze waarbij het gevoel voor schoonheid in, met en door de natuur vooropstaat. Hiervoor kijkt hij door de lens van zijn eigen oeuvre naar de geschiedenis én de toekomst van ons doen en laten in de buitenruimte. Naar aanleiding van het boek is er ook een spraakmakende tentoonstelling te zien op de HOGEN...