BOfa-architects realiseert nieuwbouw voor XLBoom

BOfA-architects heeft in samenspraak met bouwheer XLBoom het programma samengesteld in functie van de nieuwe behoefte van het sterk groeiende bedrijf. In samenspraak hebben ze dit eisenpakket vertaald naar een concreet programma voor logistiek met een in –en uitvoerzone, verpakking en behandeling, de nodige kantoorvoorzieningen met personeelsruimte en een showroom. Dit werd ingeplant op de juiste terreinoppervlakte met de nodige parking en omgevingsaanleg. nv Mathieu Gijbels is hoofdaannemer voor dit in Wijnegem gelegen project.
BOfA-architects, gespecialiseerd in KMO-gebouwen, heeft in samenspraak met bouwheer XLBoom het programma samengesteld in functie van de nieuwe behoefte van het sterk groeiende bedrijf. In samenspraak hebben ze dit eisenpakket vertaald naar een concreet programma voor logistiek met een in –en uitvoerzone, verpakking en behandeling, de nodige kantoorvoorzieningen met personeelsruimte en een showroom. Dit werd ingeplant op de juiste terreinoppervlakte met de nodige parking en omgevingsaanleg. nv Mathieu Gijbels is hoofdaannemer voor dit in Wijnegem gelegen project.




Het concept vloeide voort uit het specifieke eisenprogramma en de terreinkeuze, gekenmerkt door het hoekperceel met een oost en zuidwest oriëntatie. Dit resulteerde in een gebouw met 3 gevels en 1 wachtgevel. Bij het inrijden van de nieuwe KMO-zone, langs de zuidwestzijde, werd gekozen voor de inplanting van de kantoren. In de rustiger zijstraten werd de aan en afvoer door middel van de laadkaai voorzien. Het volumespel ontstaat door de schakeling van de 4 palletplaatsen hoge loods met de laadkaai in rustigere zijstraat, de kantoren op 2 niveaus en de showroom op de verdieping boven de verpakking en in-en uitzone.




De belangrijkste uitdaging was binnen het opgemaakt programma en binnen de vooropgestelde budgetten en rekening houdend met de designactiviteit van het bedrijf een referentiegebouw voor XL-boom te realiseren. Het geheel moest een architecturaal sterk ogend gebouw worden. Er werd resoluut gekozen voor een tijdloos zwart gebouw. Door de aard en invulling van het programma werd een toekomstgerichte gebouw ontwikkeld dat gebruikt kan worden als motor van het bedrijf om toekomstgerichtheid en groei te verzekeren.




Er werd gekozen om met eenvoudige middelen een maximaal architectuur te ontwikkelen. Zo werd er geopteerd voor een nieuwe gevelbeplating. Deze is oorspronkelijk bedoeld voor horizontale dakbeplating maar werd hier voor de eerste maal vertikaal geplaatst. Hierdoor werd het mogelijk om een zeer diepe rainure te bekomen dewelke voor een bijhordende lichtspel geeft op de zwarte gevel.




Voor de kantoren werd er gekozen voor een volledig glazen gevel voorzien van een voorzetwand met lamellen die ook hier vernieuwend vertikaal en onder variable hoek werden geplaatst. Deze plaatsingswijze werd geïnspireerd op de vormgeving van een streepjescode. Deze verticaliteit werd continu doorgetrokken en geeft het gebouw een sterke tijdloze en architecturale uitstraling.




Binnenin werd gekozen voor mix van loft-kantoor en verder klassevol afgewerkte kantoren met specifieke ingewerkte lichttoestellen, strakke witte meubels die in contrast staan met het zwarte gebouw.

Vanaf de eerste pennentrek werd er rekening gehouden met de duurzaamheid van het gebouw. Er werd gekozen voor een hoogwaardig geïsoleerd gebouw, met veel natuurlijk lichtinval, dat voorzien is van een performant ventilatiesysteem met nachtkoeling. De kantoorindeling werd zo opgesteld dat deze kan meegroeien met het bedrijf. Voor de verlichting van de werkplekken werden architecturale ledarmaturen gekozen die zowel de werkplek als het gebouw van buitenaf een meerwaarde geven.



Deel dit artikel:

Onze partners