Bond van Vlaamse Architecten op bezoek bij Architecten Achtergael

Op vrijdag 21 maart bracht de Bond van Vlaamse Architecten (BVA) een bezoek aan Lieven Achtergael’s kantoor Architecten Achtergael in Gent, in het kader van de BVA-reeks “Ten huize van”. Vooraf bezochten de aanwezige architecten het één jaar oude politiecommissariaat van Brugge, een van Architecten Achtergaels realisaties.

Het welkom in Brugge

In het Brugse politiekantoor werd een 60-tal architecten in de gelijkvloerse “Plaza” verwelkomd door BVA-bestuurslid Patrick Deryker. Na de welkomstboodschap gaf hij de deelnemers inzicht in het belang van BVA. Hij wees onder meer op de aanwezigheid van BVA op diverse beleidsniveaus en binnen verschillende bouwtechnische organen. Vervolgens gaf architecte Isabelle Dierickx toelichting over het architecturale ontstaan van het gebouw: de samenwerking binnen het bouwteam, de vormelijke uitwerking van het gebouw, het belang van een open publieke opvang, de noodzakelijke ruimtes voor afscherming en bescherming van personen enzovoort. Een belangrijk ontwerpgegeven dat de architectuur mee bepaalde was de specifieke toegankelijkheid versus de beveiliging.

Na deze uitleg werd de groep in twee gesplitst en leidden Lieven Achtergael en Isabelle Dierickx de afzonderlijke groepen doorheen het gebouw rond. De publieke ruimte, kantoren, patio’s en tot slot het ondergronds arrestantencomplex stonden op het programma.

Team Achtergael

De volgende stop was het kantoor van Architecten Achtergael in hartje Gent. Team Achtergael wordt volgens zaakvoerder Lieven Achtergael weerspiegeld in de verschillende bureauruimtes op de verdieping waar alle architecten hun werkplek hebben. Na een korte uitleg van hem over de recente realisaties was het de beurt aan enkele medewerkers om hun projecten toe te lichten. Architect Kris Broidioi gaf de aanwezigen uitleg over het project CC De Warande in Turnhout en architecten Jeffrey Berghman en Vincent De Keyser bespraken de ombouw van de cadettenschool in Lier tot stadskantoor. Beide projecten tonen de visie van team Achtergael op de stadsbepalende architectuur.

Aan het eind van de middag werd er nagepraat en gediscussieerd bij een hapje en drankje. De successleutel van de “Ten huize van”-formule is volgens BVA dan ook architecten ontmoeten, architectuur beleven en inspiratie delen.

Deel dit artikel:
Onze partners