Bouw nieuw stedelijk zwembad Oostende gestart

Op donderdag 15 maart startten de werken aan het nieuwe stedelijke zwembadcomplex in Oostende. De nieuwbouw bestaat uit een ondergrondse parkeerplaats, zwembadcomplex met vier baden, sauna en buitengebeuren met daarbovenop 22 sociale appartementen voor ‘Woonwel’.  De opening is voorzien tegen 2020. Boydens engineering staat in voor onder meer het ontwerp en werfopvolging van de mechanische, elektrische en sanitaire installaties. Het ontwerp is van de hand van B2Ai en VenhoevenCS

De opdracht voor dit nieuwbouwcomplex werd door de stad Oostende in samenwerking met TMVW toegekend aan het consortium Olco Sportsphere.


Uitgevoerd in BIM

Architectenbureaus B2Ai en VenhoevenCS ontwierpen een transparant en energiezuinig nieuwbouwcomplex in BIM. De schil voldoet aan de hedendaagse normen en wordt zowel akoestisch als thermisch geoptimaliseerd. Raampartijen en daklichten worden zo ingeplant dat ze zorgen voor uitstekende daglichttoetreding en zijn waar nodig uitgerust met zonwerende beglazing om oververhitting te vermijden. Via opengaande raamdelen kunnen toekomstige gebruikers hun eigen binnenklimaat beïnvloeden.

Daarnaast werd er in het ontwerp ingezet op het toepassen van groendaken en groene beplanting als verlening van de groene omgeving van de golf. Het daklandschap biedt op deze manier niet alleen kwaliteit voor het zwemcomplex, maar ook voor de bovenliggende woningen en de omliggende gebouwen.

Boydens engineering staat in voor het ontwerp en werfopvolging van de mechanische, elektrische en sanitaire installaties die nodig zijn voor de veilige, comfortabele en milieuvriendelijke werking van dit modern gebouwencomplex, zowel voor het zwembadcomplex als voor de VMSW-appartementen.De consultingafdeling van Boydens verleent daarnaast in ieder ontwerpstadia gespecialiseerd advies en levert de studie af in het kader van duurzaamheid, waaronder haalbaarheidsstudie, EPB-verslaggeving, bouwknopen, …

Moderne techniek wordt hierbij aangewend in het gebouwcomplex en geïntegreerd binnen het architecturale kader zonder afbreuk te doen hieraan. De VMSW-appartementen beschikken over hun eigen autonome technische voorzieningen.

 

Zwemcomplex

In het zwemcomplex is een olympisch 50m bad voorzien met gedeeltelijk beweegbare bodem, een instructiebad van 25m met volledig beweegbare bodem tot 5m diepte en recreatiebaden. Daarnaast komen er een whirlpool en sauna.

De opening is voorzien tegen 2020, maar aanwezigen op het officiële persmoment afgelopen donderdag konden via virtual reality-brillen en hun smartphone al een volledig 360° beeld krijgen. 

Bron: boydens engineering
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners