Brunner toont grondoven aan Belgische markt

Producent van haarden en kachels, Brunner, stelt zijn nieuwe grondoven voor aan de Belgische markt. De oven werd eerder al getoond in Duitsland.
Producent van haarden en kachels, Brunner, stelt zijn nieuwe grondoven voor aan de Belgische markt. De oven werd eerder al getoond in Duitsland.

Een grondoven is een oorspronkelijk, met de hand gemaakte uitvoering van een tegelkachel. Deze oven heeft als voordeel dat hij een aangename langdurige stralingswarmte afgeeft. Een nadeel is echter zijn trage reactiesnelheid, de tijd die het duurt vooraleer de oven warm is.

Dit kan tot soms drie uur duren. Brunner brengt nu echter een grondoven uit met een groter zichtvenster. Hierdoor zou de oven sneller opwarmen.Ook het grote rookgaskanaal helpt. Hierdoor heeft de rook meer tijd om zijn hitte af te geven aan de chamottestenen. Zoals de naam doet vermoeden, zijn deze stenen gebakken uit chamotte, een vuurvaste klei. Zij houden een grote hoeveelheid van de vrijgegeven warmte vast, en geven deze langzaam af.

De grondovens kunnen bekleed worden met natuursteen, pleister, tegels en leem. Ook zijn er verschillende modellen: een vlak model met een extra groot zichtvenster, een doorkijkuitvoering of een hoekhaard met verwarmde bank. Dit laatste model wordt op Batibouw 2014 aan het publiek voorgesteld.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage