Brussel huldigt nieuw Onument in om slachtoffers corona te herdenken (Bureau Bas Smets)

In het Ossegempark, in het noorden van Brussel, werd het "Onument" ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de COVID-19-pandemie ingehuldigd. Vertegenwoordigers uit de gezondheidssector, bewoners en verschillende politieke niveaus onthulden samen de 13 banken die het gedenkteken vormen. Er werden ook bloemen neergelegd bij het monument, dat werd ontworpen door Bureau Bas Smets.

Deze nieuwe plek voor bezinning in het hart van de Brusselse natuur werd ontworpen door Bureau Bas Smets en maakt deel uit van een groter project met meerdere herdenkingslocaties verspreid over het land. Na Gent, Kortrijk, Lommel en Aarschot krijgen nu ook Brussel en Leuven elk een symbolisch monument in de openbare ruimte om de slachtoffers van de pandemie te eren.

 

Netwerk van gedenkplekken

Samen vormen deze steden een verbonden netwerk van plekken die garant staan voor bezinning, reflectie, ontdekking en ontmoeting. Het vertrekpunt van elk project is de zorgvuldige selectie van een specifieke locatie in het landschap waar het monument zal worden geplaatst. Elk monument is anders, maar altijd gebaseerd op hetzelfde principe. Een perfecte cirkel, bestaande uit gebogen elementen van dezelfde afmetingen die wordt onderbroken door een natuurlijke kracht. Zo laat de compositie zien hoe de natuur zich verweeft met ons leven, hier gesymboliseerd door de banken in natuursteen.

 

Rustplaats in de stad

Volgens Anaïs Maes, Schepen bevoegd voor Stedenbouw in de Stad Brussel, zal het nieuwe monument, gelegen in het hart van het Ossegempark, een rustplaats worden in de stad: “Het is een plek van sereniteit, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pandemie, maar ook aan alle dierbaren die ons te vroeg hebben verlaten. In navolging van het herdenkingsmonument ten zuiden van Brussel ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, biedt dit project nu in het noorden van onze hoofdstad een nieuw contemplatief rustpunt.

 

Ossegempark

Voor het nieuwe “Onument” hebben de Stad Brussel en Bureau Bas Smets het Ossegempark uitgekozen. Onument bestaat uit dertien banken in een cirkel, op gelijke afstand van elkaar. Het bos omringt de banken. Bezoekers worden aangemoedigd om te gaan zitten en de omgeving in zich op te nemen. De gekozen locatie is gemakkelijk toegankelijk vanaf het wandelpad.

"Van oudsher heeft de mens symbolen aangebracht in het landschap om belangrijke gebeurtenissen te herdenken."
- Bas Smets, landschapsarchitect -

 

Dankzij de keuze voor deze locatie en de beperkte hoogte maakt het gedenkteken discreet en harmonieus deel uit van het bos in dit beschermde landschap zonder dat er bomen moesten worden gekapt. Door de bijna volledig vlakke ondergrond hoefde bovendien niet geraakt te worden aan het reliëf van het terrein. ​“De open cirkel staat symbool voor hoop en troost, terwijl de stilteplek uitnodigt tot rust en bezinning”, aldus landschapsarchitect en ontwerper Bas Smets.

Bron: Kabinet Anaïs Maes
Deel dit artikel:
Onze partners