Urban.brussels leverde een stedenbouwkundige vergunning af aan de Stad Brussel voor de duurzame Droomboomcampus in Laken. De schoolcampus zal plaats bieden aan 672 leerlingen tussen 3 en 14 jaar oud. Er komt een stek voor de Kunstacademie en sportinfrastructuur waarvan ook buurtbewoners gebruik kunnen maken. De start van de werken is gepland voor het voorjaar van 2024.
Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons, burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close en schepen voor Stedenbouw Anaïs Maes kondigen aan dat urban.brussels de stedenbouwkundige vergunning heeft afgeleverd voor de metamorfose van de omgeving rond de Beurs van Brussel.
Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons kondigt aan dat de bouwkundige inventaris van Koekelberg is afgerond en aan de inventaris van het bouwkundig erfgoed van het Brussels Gewest werd toegevoegd. Deze inventaris biedt een globaal overzicht van gebouwen en sites met een belangrijke architecturale of stedenbouwkundige waarde. De inventaris maakt onder andere een onderbouwd beschermingsbeleid mogelijk.
Urban.brussels heeft een stedenbouwkundige vergunning toegekend aan Beliris voor de volledige heraanleg van het emblematische Koningsplein in het centrum van Brussel. Dat meldt Ans Persoons, Brusselse Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed. Het Koningsplein zal eindelijk al haar pracht van weleer terugkrijgen dankzij een ambitieuze heraanleg van gevel tot gevel.
Afgelopen juni kwamen de juryleden samen om de selectie van de genomineerde projecten van de tweede editie van de Brussels Architecture Prize te bespreken en de projecten te bezichtigen. Dorte Mandrup (voorzitter van de jury, Dorte Mandrup Arkitekter A/S), Job Floris (Vice-voorzitter, Monadnock), Eva Prats (Flores y Prats Arquitectos), Markus Bader (raumlabor), Meriem Chabani (New South) en Kaye Geipel (bauwelt) waren onder de indruk van de veelheid en de kwaliteit van de architecturale productie in Brussel. Ze selecteerden in totaal 24 genomineerde projecten in vier categorieën.
De ruimte waarbinnen organisaties opereren en dingen proberen te verwezenlijken heeft een sterke invloed op de manier waarop ze kunnen werken. In tijden waarin burgerinitiatieven een razende opmars kennen en zoeken naar ruimte die schaars wordt, bieden schoolgebouwen een enorm potentieel. Open schoolarchitectuur kan een vrijplaats creëren voor creativiteit, kennis, talent, ondernemerschap en nieuwe samenwerkingsvormen. Vandaag worden scholen nog te weinig opengesteld. Dat zegt Julie Vermoortel, gespecialiseerd in scholenbouw bij architectenbureau B2Ai, bij de start van het nieuwe schooljaar. “Een schoolgebouw kan zo veel meer zijn dan wat het vandaag is.”
Het cultureel project Border Buda zoekt vijf kunstenaars en/of collectieven die een verlaten stedelijk gebied met een rijke industriële geschiedenis artistiek willen onderzoeken. Het spoor, het viaduct van Vilvoorde, de steenweg, het water (Zenne en Kanaal) en de toekomstige fietssnelwegen zijn de protagonisten in dit onderzoek. Verder wil Border Buda inzetten op interactie met bewoners, bedrijven, erfgoed, geschiedenis en verhalen … met als resultaat in april 2024, een experimenteel parcours van artistieke interventies in de openbare ruimte die door en door verweven zijn met de lokale context.
Met het BMA Label wil de Brusselse Bouwmeester ongevraagd onderzoek vanuit burgerinitiatieven of onderzoeks- en ontwerppraktijk dat nog in een prille beginfase zit, vooruit helpen. Na het grote succes van de eerste oproep BMA Label 2022, is het nu de beurt aan de tweede lichting. Heb je een goed idee dat wat tijd voor onderzoek, omkadering of uitwerking mist? Dien dan je voorstel in bij bma.brussels.
De onderzoeksgroep VUB Mobilise werkte samen met de gemeente Anderlecht en Mpact vier ontwerpen van mobiliteitshubs uit en de inwoners van de regio kregen inspraak om te stemmen op het beste ontwerp. Dat beste ontwerp evalueert de Brusselse regering nu op vlak van implementeerbaarheid. Ook de drie andere ontwerpen dienen als inspiratie voor de realisatie van mobihubs. Dit alles maakt onderdeel uit van de mobiliteitsstrategie van de Brusselse regering.
Brussel Mobiliteit wil de beheerders van de openbare ruimte in de hoofdstad helpen door een raamovereenkomst te lanceren met ontwerpteams die verschillende loten omvat: mobiliteit, openbare ruimte, werfopvolging, participatie en communicatie. Deze raamovereenkomst is bestemd voor de gemeentelijke en gewestelijke actoren die zich toeleggen op de openbare ruimte.