Sint-Jan Berchmanscollege vernieuwt en breidt uit met nieuwe klassen en daktuin (Moyaert Van Buyten Architects)

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Aan het Sint-Jan Berchmanscollege in de Brusselse Ursulinenstraat zijn de renovatie- en uitbreidingswerken volop aan de gang. Het project, een ontwerp van Moyaert Van Buyten Architects en uitgevoerd door TM Floré-Van Poppel, behelst niet alleen een grondige opknapbeurt van het bestaande schoolgebouw, maar ook een uitbreiding met vier nieuwe klaslokalen en een innovatieve daktuin. De werken zullen ongeveer twee jaar duren.

Met de toevoeging van extra kleuterklassen wil de school inspelen op de toenemende vraag naar Nederlandstalig kleuteronderwijs in het centrum van Brussel. "We geloven in het onderwijs dat we hier aanbieden," zeggen directieleden Celien Heyvaert en Els Van Grunderbeek. "Door ook bij de kleuters parallelklassen mogelijk te maken, versterken we de doorstroom naar ons lager onderwijs." Momenteel telt enkel het lager onderwijs parallelklassen; na de werken zullen ook kleuters in dubbele instroomgroepen kunnen starten.

Pedagogische daktuin

Het architecturale ontwerp voorziet in een extra bouwlaag bovenop het bestaande gebouw. Daar zullen het vijfde en zesde leerjaar ondergebracht worden, zodat de vrijgekomen ruimte op de lagere verdiepingen plaats kan bieden aan de jongste leerlingen. Tegelijk wordt het bestaande gebouw gerenoveerd om aan de hedendaagse noden op het vlak van comfort, duurzaamheid en pedagogiek te voldoen.

Een opvallend element in het ontwerp is de aanleg van een ‘pedagogische tuin’ op het dak. Deze tuin is bedoeld als een rustige leer- en observatieplek, waar leerlingen onderzoek kunnen doen naar ecologische thema’s zoals regenval en klimaatverandering. "Het wordt geen speelplaats, maar een plek voor reflectie en educatie," aldus Heyvaert. Daarmee voegt de school een experimentele laag toe aan het traditionele klaslokaal.

Sportzaal voor de buurt

Het project creëert niet alleen extra ruimte voor de school, maar biedt ook meerwaarde voor de wijk. Zo zal de bestaande sportzaal na de schooluren toegankelijk zijn voor buurtbewoners, in samenwerking met de Stad Brussel. Dat is geen overbodige luxe, aangezien de bestaande sportinfrastructuur in de buurt tijdelijk minder beschikbaar is door de werken aan metro 3 en de sluiting van het Zuidpaleis.

Tijdens de werfperiode blijven de kleuters op hun vertrouwde plek, omdat hun vleugel niet wordt aangepakt. De lagere school verhuist tijdelijk naar alternatieve locaties in de buurt, zoals lokalen van volwassenenonderwijs CVO en een kantoorgebouw van Group S. Zo wordt de continuïteit van het onderwijs gegarandeerd zonder al te veel onderbreking.

Bron BRUZZ

  • Deel dit artikel

Onze partners