C-Grid: beton versterkt met carbonnet

B&R Building Materials verzorgt de verdeling van C-Grid (Carbon grid) in Europa en het Midden-Oosten. C-Grid als wapening biedt een antwoord op de steeds groeiende technische noden en milieuvereisten binnen de bouwsector. Door zijn specifieke eigenschappen kan het bijzondere oplossingen bieden. We stellen er hier enkele aan u voor.

Eigenschappen

Niet corrosief

In tegenstelling tot staal brengt men C-Grid net onder een toplaag aan. Dit omdat carbon niet kan roesten en het op die manier geen extra bescherming nodig heeft zoals staal, waar beschadiging door corrosie vaak een probleem vormt. Door de besparing in beton wordt ook het milieu een handje geholpen.

Tot 5 keer sterker dan staal

Een belangrijke eigenschap van het C-Grid-raster is ook zijn hoge treksterkte. Doordat men tot 5 keer meer treksterkte bekomt, verhoogt de kwaliteit van het beton aanzienlijk. Een gevolg hiervan is dat er bij oppervlakten minder snel barsten ontstaan waardoor de levensduur extra wordt verlengd.

Lichtgewicht

C-Grid is zodanig ontwikkeld om met een veel lichter gewicht toch betere prestaties neer te leggen tegenover traditionele materialen. Op die manier reduceert men het totale gewicht in de gebruikte toepassing aanzienlijk, wat extra mogelijkheden en voordelen creëert.

Niet-magnetisch en niet-geleidend

In bepaalde sectoren is het wenselijk dat materialen niet-magnetisch of niet-geleidend zijn. In tegenstelling tot staal kan C-Grid ook deze niche voorzien van een oplossing.

Thermisch inert

Door de thermische inertie vermijdt het materiaal koudebruggen waardoor belangrijk energieverlies tot nul herleid wordt. Hierdoor spaart men niet alleen het milieu, maar ook het budget.

Chemisch bestendig

C-Grid werd op op vele invloeden getest, waaronder de impact van chemische stoffen. Door zijn hoge bestendigheid hieraan is een extra beschermlaag beton niet meer nodig. Dit geeft opnieuw een besparing op productiekosten en ook hier verkleint de impact op het milieu.

Soepel

C-Grid wordt geleverd op rol in verschillende afmetingen. Doordat het materiaal soepel en licht is, verhoogt het gebruiksgemak en wordt er bespaart op personeels- en transportkosten.


Enkele toepassingen

Composiete sandwichpanelen

Door C-Grid te gebruiken als versteviging van uw architecturale betongevels wordt enorm veel gewicht uitgespaard zonder in te boeten op het vlak van performantie. Gevelelementen zijn op die manier makkelijker transporteerbaar en handelbaar

Decoratieve betontoepassingen

C-Grid is flexibel en zeer handig in gebruik. Het raster kan eenvoudigweg worden verknipt, is ultrasterk en licht. Doordat C-Grid niet corrosief is en bestand tegen verschillende chemische stoffen, kan het perfect dienen als versterking in decoratieve betontoepassingen

Bruggen, wegen en parkings

Deze worden blootgesteld aan verscheidene invloeden, denk maar aan het weer, chemische invloeden door strooizout, uitlaatgassen enzovoort. Om stalen wapening hiertegen te beschermen dient een aanzienlijke laag beton te worden aangebracht. Dit is niet het geval bij het gebruik van C-Grid aangezien het raster hiertegen bestand is. Er is veel minder beton nodig waardoor de totale structuur lichter is. Door de hoge treksterkte vermijdt men bovendien barsten in het oppervlak waardoor onderhoudskosten aanzienlijk gereduceerd worden.

Tunnelbouw

Door de ronde vorm bij tunnels is het gebruik van stalen wapening niet ideaal. Door de lichtheid en soepelheid van C-Grid wordt het een stuk eenvoudiger om wapening aan te brengen zonder in te boeten aan kwaliteit. Het raster kan perfect gebruikt worden bij spuitbeton.

 

 

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners