Caleffi trekt kaart van innovatie op ISH-beurs

De ISH-beurs in Frankfurt is de tweejaarlijkse hoogmis voor de HVAC-sector. Ook Caleffi kon in de Messe Frankfurt niet ontbreken. De firma trok de kaart van innovatie en stelde de laatste nieuwigheden voor in zijn vijf productfamilies: verwarming, regelsystemen, watertechnologie, warmtesystemen en hernieuwbare energie. Voor de Belgische bezoekers lag het accent op de nieuwste terugstroombeveiligers en afleversets, de vuilafscheider Dirtmag Clean én op digitalisering met de BIM-objecten van Caleffi en de software Caleffi Hydronic Design.

ISH is voor Caleffi de meest toonaangevende beurs buiten Italië, waar Caleffi haar drie productiesites en hoofdkantoor heeft. De ISH is een centraal punt voor zowel de Europese als wereldwijde industrie. Caleffi heeft zich in Frankfurt dan ook geprofileerd als wereldspeler. “Onze stand werd bemand door een honderdtal medewerkers uit het wereldwijde Caleffi-netwerk”, vertelt Mauro Manfredi, general manager bij Caleffi International NV, onderdeel van Caleffi Group. “Voor het eerst tekende de voltallige Caleffi Group present op de beurs met naast Caleffi ook RDZ, specialist in koelen en verwarmen en Cristina, de sanitaire fabrikant die twee jaar geleden is overgenomen door Caleffi Group.”

Caleffi wilde het moederbedrijf ook fysiek naar de internationale markt brengen. Met behulp van een VR-bril konden bezoekers van de ISH-beurs een blik werpen op het onderzoekscentrum Cuborosso van Caleffi in Italië, waar ze werden ontvangen door Marco Caleffi, de eigenaar van het familiebedrijf himself.


Terugstroombeveiligers

Caleffi had voor alle internationale bezoekers innovaties in petto. Voor de Belgische bezoekers lag een eerste focus op de innovaties in de terugstroombeveiligers. “We hebben verschillende modellen gecreëerd die meer compatibel zijn en daardoor meer toepassingen kennen”, vertelt Mauro Manfredi. “Ze zijn getest en goedgekeurd volgens alle certificaten die in Europa van tel zijn. De documentatie die we daarover op de beurs hebben uitgedeeld, was een schot in de roos.” De brochure is ook hier te raadplegen. 
 

Afleversets

Op het gebied van verwarming heeft Caleffi op ISH zijn nieuwe generatie afleversets (ook wel satellietunits of distributie-units genoemd) voorgesteld voor toepassing in warmtenetten enerzijds en centrale stookplaatsen en combilussystemen anderzijds. “Afleversets zijn een bijzonder duurzaam systeem voor gebouwen met collectieve verwarmingssystemen. Ze vervangen de klassieke gaswandketel en veroorzaken geen CO2-uitstoot”, aldus Mauro Menfredi. De afleversets van Caleffi beschikken over een aantal eigenschappen die uniek zijn in de markt. De programmeerbare warmhoudfunctie zorgt ervoor dat je snel warm water krijgt wanneer de kraan wordt opengedraaid omdat het water al op temperatuur wordt gehouden in de warmtewisselaar. Uniek is dat deze functie te programmeren is op momenten dat de gebruiker verwacht veel warm water nodig te hebben. Op die manier bespaart hij veel kosten zonder in te leveren op comfort. De intelligente aansturing van de afleversets van Caleffi kan gekoppeld worden met een gebouwbeheersysteem, waardoor de installateur vanop afstand aanpassingen kan doorvoeren of preventief onderhoud kan inplannen. Verder zijn er componenten ingebouwd ter bescherming van onbalans in het hydraulisch systeem zoals een waterslagdemper en een drukverschilregelaar.


Digitalisering

Caleffi zet sterk in op digitalisering en pakte daar ook mee uit op de beurs. “We hebben BIM-contracten met alle grote spelers in Europa en kunnen beroep doen op een arsenaal van zo’n 3.500 kwalitatieve BIM-objecten”, vertelt Mauro Manfredi. Ook de software Caleffi Hydronic Design, die toelaat om een volledig installatiesysteem te ontwerpen en berekenen, is in de schijnwerpers gezet. “Deze focus kadert in het bredere verhaal van de energietransitie”, licht Mauro Manfredi toe. “Als men elk utiliteitsgebouw hydraulisch zou inregelen, zou dat een substantiële verbetering inhouden van de klimaatprestaties van een land. In Nederland heeft men becijferd dat men op deze manier zelfs de klimaatdoelstellingen van 2050 zou halen. Vandaag gebeurt hydraulisch inregelen niet consequent. Binnen ATTB, de Belgische vereniging van leveranciers van thermische technieken, hebben we ons geëngageerd samen met een aantal andere fabrikanten om duidelijke richtlijnen rond het hydraulisch inregelen te laten regulariseren gezien de onvermijdelijke voordelen. Onze software Caleffi Hydronic Design sluit perfect aan bij deze doelstelling. We geven de installateur een instrument waarmee hij op een heel eenvoudige manier installaties van eender welke grootte of voor eender welke toepassing hydraulisch kan inregelen.”
 

Unieke vuilafscheider voor cv-installaties in de utiliteit

Last but not least werd de DirtmagClean uitgebreid voorgesteld op de ISH-beurs. In veel utiliteitsgebouwen blijven ijzer en andere vuildeeltjes zich opstapelen in de cv-installaties met debietverlies en verlies in vermogen tot gevolg. Op langere termijn leidt de constante aanzet van magnetiet zelfs tot een hoger verbruik en kans op onherstelbare schade. “Vuilafscheiders zijn inmiddels in huishoudelijke installaties een onmisbaar onderdeel van een duurzame en efficiënte installatie”, stelt Mauro Manfredi. “Maar dit geldt zeker ook voor installaties in de utiliteit. Deze grote installaties zijn vaak zwaar vervuild wat dan ook de nodige problemen oplevert. Het vuil verwijderen is allesbehalve een evidente opdracht. De DirtmagClean is dan ook een unieke oplossing. Deze geautomatiseerde vuilafscheider met elektronische aansturing (en koppelbaar aan gebouwbeheersystemen) is heel positief onthaald op de beurs omdat het dé oplossing biedt voor een gekende problematiek in de utiliteitsbouw. Caleffi biedt hier een totaal nieuw concept aan waarmee we niet alleen een optimale oplossing aanbieden, maar waarbij we de installateur willen ontzorgen en bijstaan op de werf.” Een demovideo van DirtmagClean kan u hier bekijken. 

Deel dit artikel:

Contacteer Caleffi International NV

Onze partners