CLEARMIX van Omnicol, nieuwe uitbloeiingsvrije doorstrijkmortel voor baksteengevels

Witte vlekken of sluiers op baksteenmetselwerk: uitbloeiing is een esthetisch fenomeen dat menig gevel in het straatbeeld ontsiert. Decennia lang voerde Omnicol onderzoek naar deze problematiek. Nu lanceert de fabrikant van verlijmingsproducten voor bouwmaterialen de innovatieve uitbloeiingsvrije doorstrijkmortel CLEARMIX. Dit gepatenteerd product minimaliseert de kans op uitbloeiing bij gevelmetselwerk.

Innovatie zit diepgeworteld in de bedrijfsfilosofie van Omnicol. Daarom voert de fabrikant ruim 25 jaar onderzoek naar de rol van metsel- en doorstrijkmortel bij uitbloeiing op een bakstenen gevel. Een intensief ontwikkelingstraject resulteert nu in een gepatenteerde doorstrijkmortel die de kans op gips- en kalkuitbloeiing door de mortel tot nagenoeg 0% herleidt. “De CLEARMIX-doorstrijkmortel bevat geen sulfaten waardoor hij geen vergipsing meer kan veroorzaken”, vertelt Felix de Bever, gedelegeerd bestuurder bij Omnicol. “Dat noemt men ook de secundaire uitbloeiing, die pas tot uiting komt drie tot zeven jaar na oplevering van het gebouw. Daarnaast bevat de CLEARMIX-mortel geen vrije kalk. De primaire kalkuitbloeiing die zich meteen manifesteert tijdens het metselwerk onder koude of vochtige omstandigheden, zal daardoor ook niet meer gebeuren. Met deze mortel zetten we een bijzonder grote stap richting uitbloeiingsvrij metselwerk.”

 

Langdurig onderzoek

Het ontwikkelingsproces van de uitbloeiingsvrije doorstrijkmortel gaat terug tot 1996. De Bever: “Destijds voerden we samen met TU Delft onderzoek uit naar uitbloeiing bij metsel- en doorstrijkmortel door de positieve ervaringen met de destijds nieuwe techniek van het verlijmen van de keramische baksteen. Vervolgens namen we met Omnicol deel aan een gesubsidieerd onderzoekstraject in samenwerking met de KU Leuven, UGent, Wienerberger, Vandersanden en de Belgische Baksteenfederatie. Aansluitend hebben we, in nauwe samenwerking en partnerschap met Wienerberger, de scope gewijzigd en verbreed met als resultaat de gepatenteerde uitvinding CLEARMIX, een uitbloeiingsvrije doorstrijkmortel die we vandaag voorstellen aan de bouwsector.”

 

Doorstrijkmortel met nieuwe samenstelling

Doorstrijken is een intussen ingeburgerde techniek in de bouwsector waarmee de verwerker met dezelfde mortel de steen lijmt en opvoegt. “Deze techniek laat voegdiktes toe vanaf 8 millimeter met verschillende afwerkingsmogelijkheden en kleurenopties”, stelt Bruno Roten, Director Omnicol Belgium. “Voor de verwerker op de werf verandert er in se niets, het innovatieve aspect van het product gaat schuil in de samenstelling die uitbloeiing voorkomt. Doorstrijken is bovendien efficiënt en kosteneffectief. ”

 

Doordachte materiaalselectie

Met CLEARMIX-doorstrijkmortel geeft Omnicol architecten en bouwheren een kans om het risico op uitbloeiing uit de mortel te vermijden. “Dat risico herleid je nog verder tot 0% met een doordachte selectie van andere uitbloeiingsvrije gevelmaterialen. Op die manier geniet je van een ongeschonden gevelaanzicht, ook jaren na de oplevering van het gebouw”, klinkt het.

Bron: Omnicol
Deel dit artikel:
Onze partners