Cobra Studios ontwerpt nieuw interieur voor art-deco Shell gebouw

In het Shell-gebouw in art-decostijl vlakbij het Centraal Station van Brussel ontwierp Cobra Studios het interieurontwerp en de meubelstukken voor de vergaderruimtes van Sparks. De designers vertrokken bij het ontwerp vanuit de originele materialen van het gebouw en combineerden dit met nieuwe materialen. Naar aanleiding van de inrichting van deze ruimtes, lanceren ze enkele nieuwe meubelstukken. Hiervoor werken ze samen met ambachtslui die lokale producten hanteren.

Sparks biedt verschillende vergader- en ontmoetingsruimtes aan. Voor hun nieuwe locatie, een internationale art-deco-architectuur in het hartje van Brussel, kreeg Cobra Studios de kans om met een beperkt budget de 2.500 m2 oppervlakte in te richten. Elke ruimte kreeg zijn eigen identiteit.

 

Creative designstudio

In 2020 richtte architect Kenny Decommer en scenografisch ontwerper Hugues Delaunay de creatieve studio Cobra Studios op. Samen creëren ze sculpturale objecten en interieurs waarin ze spelen met kleur, materiaal, vorm en volume.

 

Originele monumentale elementen

Tussen 1932 en 1934 werd het monumentale Shell-complex in Brussel gebouwd naar ontwerp van Architecten Alexis Dumont en Marcel Van Goethem. Cobra Studios koost ervoor om de originele elementen van het gebouw als uitgangspunten waarbij de vloer in de ovale hal het kleurenpalet bepaalde.

De originele materialen die nog in het gebouw aanwezig waren werden gecombineerd met nieuwe materialen zoals latex, staal en fluweel. De 80’s vibe werd gecombineerd met ongewone en contrastrijke kleuren en materialen. Het ontwerpersduo ontwierp de meeste meubelstukken zelf op maat van de verschillende binnenruimtes. Nadien combineerde ze hun nieuwe meubels met bestaande stukken uit hun vorige collectie.

 

lokaal interieur

Omwille van het beperkte budget hergebruikte en recycleerde Cobra Studios materialen en voorwerpen om nieuwe designstukken te creëren. Ze werkten samen met ambachtslui en lokale producenten. Zo werden de potten gemaakt door La bottega di giussepe indino en werden er stalen bogen gebruikt van een scheepsbrouwer.

“Het project liet ons toe voor het eerst nieuwe objecten te ontwerpen zoals sofa’s en stoelen met een beperkt budget. Dit was voor ons zeker een uitdaging. Het draaide rond inventief zijn met materialen en het gebruik ervan. Zo gebruikten we gerecycleerde autobekleding als muurbekleding, buizen die afkomstig zijn van bezems en bewegwijzering gemaakt uit materiaal voor het tunen van auto’s. Het doel was om een futuristische benadering van de decoratieve kunstbeweging te creëren. Binnenkomen bij Sparks betekent binnengaan in een nieuwe omgeving van contrast en reflectie. De ideale plek voor nieuwe ontmoetingen en inzichten.”, vertellen Kenny Decommer en Hugues Delaunay van Cobra Studios.

Bron: Cobra Studios

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage