Cohousing De Sijs (OFFICEU architects)

Het duurzame pilootproject Cohousing De Sijs, gelegen aan de rand van de Leuvense binnenstad, omvat  de bouw van 12 compacte nieuwbouw BEN-wooneenheden, collectieve ruimtes in een bestaand hoekgebouw en een half verzonken multifunctionele parkeerruimte gelinkt aan een gemeenschappelijke tuin. OFFICEU architects stond in voor het ontwerp.

Een L-vormige circulatie-as waarlangs de toegangen tot de woningen en de collectieve leefruimtes zich bevinden, verbindt drie afzonderlijke gebouwvolumes. Dit vergroot de kans op ontmoetingen en versterkt de collectiviteit. Het oude gebouw ‘De Sijs’, een beschermde woning met cafetaria uit de 18de eeuw bevindt zich centraal op de circulatie-as en vormt het kloppend hart van het project.

 

Participatief project

Een cohousingproject is in vele opzichten anders dan een standaard groepswoningproject. De collectieve en persoonlijke belangen moeten op elk moment hand in hand kunnen gaan: de bouwheer bouwt niet enkel voor zichzelf, maar voor iedereen in de bewonersgroep, en niet enkel voor het nu, maar ook voor de toekomst. Een goede balans tussen de woning als privaat rustpunt en de collectiviteit is cruciaal. Het ontwerpproces bevatte dan ook een doorgedreven participatief project waarbij de inbreng van de bouwheergroep van groot belang was.

Het resultaat is een project met een grote diversiteit aan flexibele en kwalitatieve woningen en collectieve functies, voor een zeer diverse bewonersgroep, van jonge gezinnen met kinderen tot bejaarde en zorgbehoevende koppels.

 

Circulaire aspecten

Het project is een pilootproject van de stad Leuven voor vernieuwend en duurzaam bouwen. Zo zijn de gevels volledig opgebouwd uit houtachtige materialen en bekleed met kurkplaten, een in België weinig gekend maar zeer veelzijdig materiaal.

Een zekere mate van technische omkeerbaarheid is toegepast. Zo zijn de woongebouwen opgebouwd uit een skelet van houten balken en kolommen opgevuld met cellulose-isolatie, en voorzien van lichte wanden in gipsvezelbeplating die een eenvoudige aanpassing of demontage mogelijk maken. De ventilatiekanalen werden in het zicht geplaatst, wat ze gemakkelijk bereikbaar en aanpasbaar maakt. Waar mogelijk werden gerecycleerde en nagroeibare materialen gebruikt.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage