Cohousing Hoedhaar op voormalige industriële site in Lokeren (YATTA architectuur)

Op een boogscheut van het Lokerse stadscentrum komt het stadsvernieuwingsproject Hoedhaar op de gelijknamige voormalige industriële site. Het wordt een groene, autoluwe buurt waar ook een cohousingproject zal verrijzen. Cohousing Hoedhaar, ontworpen door YATTA architectuur, biedt plaats aan twintig woningen en appartementen van 50 tot 140m2. Naast een eigen woning delen de bewoners ook een roof top coworking en living, een zaal met keuken, logeerkamer, kinderspeelhoek, atelier, wassalon en binnentuin.

De Hoedhaar-site ligt op een boogscheut van het centrum van Lokeren en vlakbij het station , sportcentrum, ziekenhuis en diverse scholen.

Door de bebouwing doelbewust te knippen in drie geschrankte bouwvolumes ontstaat een gelaagd en transparant binnengebied waar gebruikers telkens in relatie treden met het omliggende landschap. Terugspringende bouwvolumes creëren kwalitatieve buitenruimtes waardoor elke unit van een optimale bezonning geniet en uitkijkt op groen, wat tot een zeer aangename leefomgeving leidt.

 

Extra buitenruimte

De passerellen aan de noordoostzijde vormen een extra buitenruimte bij de units en beperken de circulatie tot één stijg- en daalpunt in het project wat heel kostenefficiënt is. Het landschap wordt speels vormgegeven met groene trappen, hellingen en een grote diversiteit aan beplanting.

 

Transparantie en doorzichten

De beperkte footprint (1.641m2) voor een programma van 2.100m2 bruto vloeroppervlakte vraagt een doordacht ontwerp. Ook de combinatie van het park aan noord- en oostzijde enerzijds en de oriëntatie en bezonning van de terrassen en private tuinen anderzijds vereist transparantie en doorzichten.

Community building

Het bouwvolume bevindt zich midden in het nieuw aangelegde Hoedhaar-park waar groen, zachte mobiliteit en spelende kinderen voorrang krijgen. De centrale ligging in het groen en de grote collectieve ruimtes zorgen voor een aangename mix van voldoende privacy in de eigen woning én aandacht voor community building.

Deel dit artikel:
Onze partners