Comfort badkamer stijgt met goede verlichting

Activerend, mobiliserend of ontspannend: van de verlichting in de badkamer hangt veel af. Hier starten we ’s ochtends de dag en komen er ’s avonds tot rust. De uitstraling en de sfeer zijn medebepalend voor het welzijn. Daarnaast maakt licht dingen waarneembaar, brengt kleur en oppervlakken tot leven en beïnvloedt onze stemming positief. De lichtexpert Prof. Roland Greule verklaart hoe men lichteffecten in de badkamer juist inzet en Duravit completeert dit met bijpassende product-tips.

Basisverlichting en zonelicht

De basisverlichting speelt een centrale rol. Het zorgt voor oriëntatie in de badkamer en ensceneert bovendien de inrichting. Daarnaast zorgen zonale lichteffecten voor sfeer en zetten ze accenten. Deze zonale lichtbronnen moeten eenvoudig te bedienen zijn. Zoals bijvoorbeeld het spiegelelement van de nieuwe serie L-Cube van Christian Werner: Hier is de verblindingsvrije, tot 480 Lux sterke ledverlichting, gelijk verdeeld over alle vier de zijden van de spiegel. Dit lichtkader laat zich via een sensor met slechts één handbeweging dimmen en in- of uitschakelen.

Met een sfeerverlichting onder de wasplaats van de Vero-badmeubelcollectie, creëerde designer Kurt Merki Jr. een zacht lichtschijnsel in de badkamer welk in samenspel met de houten oppervlakken uit de serie een natuurlijk ruimtegevoel geeft. Daarbij onderstreept de geconcentreerde helderheid een markant contrast, door de verticale grepen in tegenstelling tot de tijdloze vormgeving van de serie.

 

Sfeerlicht

Als derde lichtbron zou sfeerverlichting in de badkamer moeten worden gepland. Deze verlichting verspreidt licht en is daarbij zelf een object van contemplatie. Net als de spiegel van de nieuwe serie Cape Cod van Philippe Starck: de brede, rondom de spiegel lopende ledverlichting zet accenten in de badkamer en is via een infraroodsensor te dimmen. De mogelijkheid van kleurtemperatuurverandering door dimmen heeft een grote invloed op onze stemming: ’s ochtends ondersteunt een frisse kleurtemperatuur bij het ontwaken en ’s avonds maakt het koelere licht ons rustig.

Eveneens te dimmen is de spiegelverlichting van de series Delos, Happy D.2 en X-Large. De indirecte blindvrije ledverlichting zorgt voor een optimale uitlichting van het gezicht, ideaal voor make-up aanbrengen of scheren. Deze lichtbron is ook met een sensor te bedienen en is aan de zijkant aangebracht.

Ligbaden maken het lichtscenario in de badkamer compleet: onder de dunne rand van het Darling New bad schijnt naar wens zacht, sfeervol licht via led. Bij het Floating ligbad Nahho van EOOS vergroot indirecte verlichting het comfort en zorgt voor ontspanning.

 

Passend licht voor verschillende materialen

Bij harde, glanzende materialen zoals keramiek wordt verlichting met een directe, smalle lichtbundel aanbevolen. Bovendien zou men bij koele materialen een koele lichtkleur moeten kiezen, die deze kenmerken benadrukken. Om warme materialen zoals hout te accentueren, is een warme lichtkleur met een geringe kleurtemperatuur (2.700K of 3.200K) geschikt.

Matte, diffuus reflecterende vlakken kunnen met zacht royaal licht van wandlampen of lampenkappen verlicht worden.

 

Lichtscenario’s voor kleine badkamers

Door gericht ingezet licht kunnen de zwakheden van een ruimte worden gecorrigeerd: met plafondlampen lijken de kleinere ruimtes hoger, kleine badkamers zien er met zonale verlichting en heldere kleuren groter uit. De spiegelverlichting van de kleinere versie van de L-Cube spiegels geeft met de ongeëvenaarde 300 Lux een net zo helder en warm licht en vergroot zo optisch de badkamer.

De Delos-Spiegel wordt één met zijn omgeving. Deze optische indruk ontstaat door de eveneens complete verspiegelde zijkanten. Hier is een sensor-lichtschakelaar discreet geïntegreerd. Voor een bijpassende verlichting zorgt het verfijnd licht. De spiegel wordt afgewerkt door een comfortabel planchet met extra zacht glas.

 

Licht en veiligheid

Naast optische vormgeving van de ruimte zorgt licht ook veiligheid in het donker. Bij een nachtelijk bezoek aan de badkamer ervaart men fel licht vaak als storend. Discreet ingebouwde lichtsensoren en moderne technologieën wijzen de weg. Zo biedt bijvoorbeeld de douche-wc SensoWash met een geïntegreerde led-nachtlichtfunctie de nodige oriëntatie, zonder de ruststand van het lichaam te onderbreken. Voor een ongestoorde nachtrust.

Deel dit artikel:

Onze partners