Compacte warmtepomp zonder buitenunit

Het nieuws sloeg in als een bom: Itho Daalderop maakte recent bekend dat het bedrijf stopt met de productie van cv-ketels. Voortaan brengt de verwarmingsspecialist uitsluitend klimaatneutrale toestellen op de markt. Met de nakende introductie van de revolutionaire lucht-waterwarmtepomp ‘Vincent’ schakelt Itho Daalderop binnenkort nog een versnelling hoger.

Itho Daalderop blijft met overtuiging achter de genomen keuze staan. Marketing Manager Sam Van Gerwen licht toe: “De recente evoluties demonstreren dat we de juiste richting inslaan. De overheid gaat steeds verder in de klimaatambities, de sterk stijgende gasprijzen verhogen de onzekerheid. De nood aan snelle actie is dus alleen maar toegenomen, en dan is de warmtepomp een no-brainer.” Itho Daalderop kijkt daarbij niet alleen naar de verre toekomst, maar biedt ook vandaag de dag al concrete oplossingen, met een uitgebreid gamma van lucht-water- en geothermische warmtepompen.

Heel wat verwarmingsfabrikanten zweren trouw bij een multi-technologische aanpak, maar Itho Daalderop wil daarentegen gerichte keuzes maken. “Van alle walletjes blijven eten is géén standpunt innemen. Daar doen we niet aan mee”, zegt Van Gerwen. “De warmtepomp is vandaag de dag zó divers en flexibel geworden dat ze geschikt is voor een brede range aan toepassingen. We kunnen onze warmtepompen zorgvuldig afstemmen op maat van het project, de noden en de energievraag. Zelfs in appartementsbouw is de warmtepomp een haalbare en voordelige oplossing, met zelfs een individuele unit per appartement. Zo gaan comfort en duurzaamheid steeds hand in hand.”

 

Vincent

En de fabrikant heeft nog enkele innovaties in petto. Op Install Day konden bezoekers al kennis maken met Vincent, de nieuwe lucht-waterwarmtepomp die volgend jaar officieel in de markt wordt geïntroduceerd. “De grote vernieuwing aan deze warmtepomp is dat er geen buitenunit aan te pas komt. Dat neemt enkele argumenten tegen de warmtepomp weg, onder meer op vlak van esthetiek en akoestiek. Tegelijkertijd resulteert dit niet in een grotere binnenunit. We brengen de essentiële, state-of-the-art warmtepomptechnologie samen in één compact toestel. Een belangrijke kanttekening, want zeker in nieuwbouwprojecten is de beschikbare technische ruimte veelal beperkt”, aldus Van Gerwen.

Itho Daalderop hield bij de ontwikkeling rekening met hoge akoestische eisen. Net zoals de HPS-reeks kunnen bewoners met Vincent ook voor duurzame koeling in huis zorgen. Itho Daalderop gelooft volop in de toekomst van de warmtepomp, maar beseft tegelijk dat niet alle woningen klaar zijn voor een warmtepomp, aldus Van Gerwen. “Daarom kan Vincent ook functioneren in een hybride opstelling in combinatie met een bestaande gasketel en komen er geen breekwerken aan te pas. De gasketel hoeft enkel in te schakelen bij extreme buitentemperaturen. Nadien kan je stapsgewijs werk maken van de noodzakelijke renovatie van de woning.”

 

Totaalconcept

Een gezond binnenklimaat gaat over meer dan alleen verwarming. Ventilatie is een ander speerpunt van Itho Daalderop, zo bewijst de recente introductie van de nieuwe S Pure ventilatiereeks, energiezuinige decentrale ventilatie die uitstekend geschikt is voor toepassing in bestaande of deels gerenoveerde woningen. “We stellen dus een totaalconcept inzake duurzaam binnenklimaat voor. We willen huiseigenaren helpen met het creëren van een duurzaam, gezond en efficiënt binnenklimaat”, besluit Van Gerwen.

Deel dit artikel:
Onze partners