Compagnie O Architecten presenteert ontwerp voor nieuw stadsgebouw nabij Gentse Sint-Pietersstation

Zicht op het nieuwe gebouw vanop het spoorwegtalud
Een toekomstbeeld van het interieur
Een toekomstbeeld van het interieur
Zicht op het nieuwe gebouw vanaf de Koningin Fabiolalaan

De plannen voor het stadsgebouw aan de Koningin Fabiolalaan in Gent zijn klaar. In het gebouw komt een basisschool met buitenschoolse opvang, een kinderdagverblijf en lokalen voor jeugdwerking. Bouwconsortium Aurora Scholen staat in voor het project, het ontwerp is van Compagnie O Architecten. Circa 80 procent van de kosten wordt gesubsidieerd door Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Het stadsgebouw maakt deel uit van Project Gent-Sint-Pieters. Als alles volgens plan verloopt, starten de werken in het voorjaar van 2025 en opent het stadsgebouw eind 2026.

De komende jaren ondergaat de Koningin Fabiolalaan aan het station Gent-Sint-Pieters een hele metamorfose. Er komt een nieuw park, het Rijsenbergpark, een stadsgebouw, en nieuwe woningen. In het stadsgebouw komt een basisschool voor 240 leerlingen met buitenschoolse opvang, een kinderdagverblijf met 28 plaatsen en lokalen voor jeugdwerking.

Het gebouw is zo’n 4.200 vierkante meter groot met buiten een grote speelruimte en een fietsenstalling. De hoofdingang komt aan het toekomstige ‘Entreeplein’, tegenover de Verpleegsterstraat. Het kinderdagverblijf, de kleuterklassen en de opvang komen op de eerste verdieping, waar ook een groene speelplaats komt.

Bufferzones en buitenterrassen

Op de tweede en derde verdieping komen de lagere schoolklassen met aanpalende bufferzones, die door de leefgroepen gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld groepswerkjes, zelfstandig werk of focuswerk. Op deze verdieping komen ook enkele jeugdlokalen voor recreatie en repetities. De sporthal en het buitensportveld bevinden zich op de vierde verdieping. Tot slot komen er ook overdekte buitenterrassen die kunnen dienstdoen als speelzone of buitenklassen.

"Het stadsgebouw is een heel duurzaam project dankzij goede isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Bovendien gaat er extra aandacht naar gedeeld gebruik. Zo zal de buurt de sporthal, het sportveld, de refter en de polyvalente ruimte kunnen gebruiken."
- Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent -

 

"Met dit gebouw spelen we in op de evoluties in onze stad door de scholen en kinderdagverblijven dicht bij de woon- of werkplekken van de gezinnen te voorzien,” vertelt Evita Willaert, schepen van Onderwijs van  Stad Gent. Buurtbewoners kunnen op maandag 17 juni 2024 tijdens een infomoment de plannen inkijken. Als alles goed gaat, beginnen de werken in het voorjaar van 2025 en opent het gebouw eind 2026.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Onze partners