Creatieve houten gevels sieren Nieuw Leyden

In het kader van het uitgebreide plan voor de inrichting van een nieuwe wijk in de Nederlandse stad Leiden heeft architectenbureau 24H twee woningen met verrassend creatieve gevels verwezenlijkt. Houtnieuws besteedde een reportage aan dit project dat een stedenbouwkundig kader probeerde te scheppen dat voor een aantrekkelijke en gezellige leefomgeving zou zorgen, waarbij de inwoners vrij zouden zijn om hun wijk zelf te bouwen en in te richten.
In het kader van het uitgebreide plan voor de inrichting van een nieuwe wijk in de Nederlandse stad Leiden heeft architectenbureau 24H twee woningen met verrassend creatieve gevels verwezenlijkt. Deze nieuwe wijk, die op een voormalig industrieterrein gebouwd is, is een initiatief van de gemeente Leiden en Woningstichting Portaal. Dit project beoogde een stedenbouwkundig kader te scheppen dat voor een aantrekkelijke en gezellige leefomgeving zou zorgen, waarbij de inwoners vrij zouden zijn om hun wijk zelf te bouwen en in te richten.
Architecturale diversiteit

Hier zijn er geen viergevelvilla’s; de ruimte wordt optimaal benut. Met het oog op de energetische efficiëntie zijn de woningen compact en in voetgangersblokken gegroepeerd. Maar deze ‘blokken’ stralen een grote architecturale diversiteit uit aangezien de stedenbouwkundige voorschriften van het master plan enorm veel toelaten wat de hoogte van de verdiepingen, de vormen en het uitzicht betreft.

De twee ecologische woningen die door het Nederlandse bureau 24H ontworpen zijn, geven deze architecturale diversiteit perfect weer en springen in het oog met hun prachtige houten gevels met organische vormen.
Canyon

Aangezien de woonvorm compact is en de straten smal zijn, hebben de architecten de inval van het zonlicht willen optimaliseren. Zo werd de volledige binnenruimte rond een centraal verlichtingsgat ingericht. Dankzij deze ‘canyon’ kan het licht dus alle verdiepingen bereiken. De canyonmuren filteren het licht naargelang de noden; voor de leefruimten zijn ze doorzichtig terwijl ze voor de privévertrekken wat meer afgesloten zijn.


Hout

Het is de bedoeling dat de buitengevels inspelen op de interne sfeer die de canyon schept; vandaar de organische vormen. Om het gewenste effect te versterken, hebben de architecten cortenstaal en hout gecombineerd. De gebruikte houtsoorten zijn Louro Gamela en Jatoba, beide FSC gecertificeerd. Aan de binnenkant zijn het parket en de binnendeurkozijnen uit bamboe vervaardigd.Meer info

www.24h-architecture.com
www.nieuwleyden.net


Bron: www.houtnieuws.be
Deel dit artikel:
Onze partners