Crepain Binst Architecture viert tienjarig bestaan met omvangrijk overzichtswerk

Luc Binst en zijn bureau Crepain Binst Architecture zijn hot deze dagen. Deze week voert Weekend Knack Luc Binst op in de rubriek Inzicht en vorige week werd het tienjarig bestaan van Crepain Binst op passende wijze gevierd in de prachtige Amuz-kerk in hartje Antwerpen met als klap op de vuurpijl de voorstelling van het boek United, een indrukwekkend overzicht van 10 jaar Crepain Binst.

Crepain Binst Architecture bestaat tien jaar, maar de fundamenten van het het bureau werden al 42 jaar geleden (1973)  gelegd door wijlen Jo Crepain, zonder meer een van de meest gewaardeerde architecten in Vlaanderen. Hij startte een eenmansbureau dat onder meer door enkele bijzondere woonsten in Kapellen op veel bijval kon rekenen bij architectuurcritici waardoor ook grotere opdrachtgevers zich aandienden voor een ontwerp van Jo Crepain. Bekendste mijlpalen zijn UCO gent, de wateroren in Brasschaat, Duval-Guillaume in Brussel, Telindus in Haasrode en het stadhuis van Lommel.

 

Uppercut

10 jaar geleden blies Jo Crepain zijn bureau nieuw leven in door de 23 jaar jongere Luc Binst mee aan het roer te plaatsen van het bureau dat sindsdien door het leven gaat als Crepain Binst Architecture en uitgegroeid is tot één van de grootste architectenbureaus in Antwerpen.

Jammer genoeg hebben Luc Binst en Jo Crepain maar enkele jaren samen hun bureau kunnen runnen. In 2008 kreeg het bureau een niet te onderschatten uppercut te verwerken met het overlijden van Jo Crepain. Niet alleen als mens, maar ook als architect en manager was en is het gemis van Jo Crepain bijzonder groot, maar desondanks wist het bureau zich te handhaven en wist het uit te groeien tot een vaste waarde in de Belgische bouwwereld.

 

Positieve architectuur

Het omvangrijke, vuurrode boek vormt een atypisch overzicht van deze tien bewogen jaren. Het boek toont de ziel de krachtlijnen, de ambities van een bureau in evolutie, ingeleid door een ABC, een DNA opgehangen aan 26 cruciale begrippen voor het bureau.

Het boek wil een aankondiging en voorbode zijn van nog meer Crepain Binst Architecture en nodigt uit tot meer  positieve architectuur en zeker ook tot meer samenwerking en dialoog. Vandaar ook de naam United die meteen ook dé boodschap is die Luc Binst en zijn team willen meegeven met dit boek.

Crepain Binst Architecture – United telt 496 pagina’s met plannen, visualisaties en topfotografie – van o.a. Koen Van Damme – een selectie uit de meer dan 500 projecten die CBA de voorbije 10 jaar realiseerde.

Deze week wordt Luc Binst naar aanleiding van het boek opgevoerd in de Weekend Knack in de rubriek Inzicht. Enkele opmerkelijke citaten:

“Ik ben een vechter. Dat zit in mijn genen. Uiteraard stemde de dood van Jo tot nadenken. Hij had keihard gewerkt om een oeuvre op te bouwen. Het vooruitzicht om tien jaar later van zijn pensioen te kunnen genieten, bleek hem niet gegund. Vrij snel besloot ik voor  een overname te gaan. Nieuwe vennoten aantrekken wou ik niet. Daarvoor zat ik te veel in mijn eigen flow."

“De jongste jaren hebben we effectief de tweede jeugd gevonden die van bij de start ons doel was. De criticasters hebben hun groot gelijk niet gekregen. Voor mij voelt dat aan als een overwinning.”

“Met chaos kan ik mij niet verzoenen. Mijn vader, een topmanager, die veel reisde was een toonbeeld van organisatie. Dat pikte ik van hem op. …. Overzicht en controle brengen rust in mijn hoofd. Ik weiger te geloven dat enkel briljante chaoten de meest bijzondere architectuur kunnen voortbrengen.”

“De Belgische bescheidenheid heeft lang genoeg geduurd. Ons land bruist van de creativiteit. Waarom kregen het voorbije decennium pleinen en publieke gebouwen in Antwerpen steevast vorm op tekentafels van buitenlandse bureaus?”

 

Technische info

  • EAN  9789401430890
  • Formaat: 26cm x 33cm
  • Afwerking: Hardcover
  • Druk: 1
  • Aantal pagina's: 496
  • Uitgever: Uitgeverij Lannoo

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage