Dakpannen maken plaats voor alternatief: leien van Cedral

Je dak renoveren doe je niet om de haverklap. Misschien zelfs maar één keer in je leven. Cedral, dak- en gevelexpert maakt een handleiding en vertelt dat het perfect mogelijk is dakpannen te vervangen door leien.

Wanneer is je dak aan vervanging toe?

Wanneer is de nood hoog om een dak te vervangen? Allereerst kan je op zoek gaan naar tekenen van veroudering. Is er slijtage aan het dak zoals gaten, scheuren, verkleurde delen, mos- of schimmelvorming. Dit allemaal opsporen kan aan de hand van een foto met je smartphone. Het is vaak niet nodig om het dak te beklimmen. Indien je dat wel doet, zorg dat je de nodige bescherming en kennis beschikt. 

De grootste factor die aantoont dat het dak aan vervanging toe is, is lekken. Door je zolder te controleren op natte plekken of opgedroogd vocht kan je bepalen of er lekken aanwezig zijn. Lekken ontstaan vaak in de buurt van verbindingspunten, bijvoorbeeld rond de schoorsteen, aan de nokken, op de plek waar hellende vlakken elkaar raken, ... Een klein lek kan worden hersteld, maar als je er verschillende hebt, is het werkelijk tijd voor een nieuw dak. 

 

Vóór je je dak gaat renoveren

De keuze van het dakbedekkingsmateriaal hangt echter niet alleen af van je persoonlijke smaak. Ook de dakhelling en de plaatselijke voorschriften bepalen welk type dakbedekking zal worden toegepast. Maar had je van tevoren een dak met pannen, dan is de kans erg groot dat de helling van je dak ook steil genoeg is voor leien. De overlapping van de leien wordt eveneens aangepast aan de helling van je dak.

Zonder expertise is het aangeraden om een dakdekker in te schakelen voor de vervanging van je dak. Indien je zelf beslist het dak te vervangen, zorg dat je over de juiste uitrusting beschikt om in alle veiligheid te werk te gaan. Voorzie zeker de juiste kruipplanken om niet op de leien te moeten stappen, een leischaar om je leien op maat te knippen, het nodige onderdak en panlatten. 

 

Hoe dakpannen vervangen door leien?

De eerste tip van Cedral is om de weersvoorspelling erbij nemen. Je woning wordt voor een tijd dakloos. Indien er regen voorspelt is, wacht je liever om het dak onder handen te nemen. Allereerst verwijder de oude dakpannen en panlatten. Eigenlijk komt het erop neer dat je je dak stript tot op de dakspanten. Zorg bij deze stap ervoor dat er nergens spijkers of splinters uitsteken.

Breng vervolgens het onderdak aan op de dakspanten. Begin van beneden naar boven met telkens genoeg overlapping om water dat eventueel door de leien komt naar beneden te laten lopen.

Op de tengellaten komen de panlatten. Plaats ze op de nodige tussenafstand voor de bevestiging van de leien. Controleer of ze perfect evenwijdig zijn en op de juiste afstand van elkaar. Bevestig dan de panlatten in de dakspanten met gegalvaniseerde spijkers. Vervolgens volgt er enkel nog de leien in een patroon naar keuze te leggen, van beneden naar boven. Vooraleer je de panlatten bevestigt, kies je het patroon. 

 

Cedral Leien

Cedral leien zijn gemaakt van vezelcement, een composiet bouwmateriaal vervaardigd op basis van een ingenieuze mix van cement, water, vezels voor extra stevigheid en lucht. Leien in vezelcement zijn bestand tegen verrotting, schimmel en hitte. Cedral leien vormen een goed alternatief voor natuurleien, omdat leien in vezelcement betaalbaarder zijn, maar even duurzaam als hun natuurlijke variant.

Bij Cedral zijn de leien verkrijgbaar in verschillende stijlen, texturen en uv-bestendige kleuren. Wie een moderne look wilt creëren of wie voor een meer authentieke stijl gaat, voor elke gewenste uitstraling belooft Cedral een gepaste lei. 

Bron: Cedral

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage