David Chipperfield bouwt derde toren van het Westkaai-project in Antwerpen

De vernieuwingsoperatie van het Antwerpse Eilandje lijkt geen grenzen te kennen. Nadat de buurt al danig opgefleurd werd met het MAS en tal van schitterende renovaties, zal de Britse toparchitect David Chipperfield er immers binnenkort de derde woontoren van het grootschalige Westkaai-project realiseren. Zijn ontwerp richt zich vooral op het creëren van een groot ruimtevoel, met ruime appartementen en schitterende panoramische uitzichten tot gevolg. ELD partnership is het uitvoerende architectenbureau.

De vernieuwingsoperatie van het Antwerpse Eilandje lijkt geen grenzen te kennen. Nadat de buurt al danig opgefleurd werd met het MAS en tal van schitterende renovaties, zal de Britse toparchitect David Chipperfield er immers binnenkort de derde woontoren van het grootschalige Westkaai-project realiseren. Zijn ontwerp richt zich vooral op het creëren van een groot ruimtevoel, met ruime appartementen en schitterende panoramische uitzichten tot gevolg. ELD partnership is het uitvoerende architectenbureau.

Het Westkaai-project is met z’n 45000 m² bebouwbare oppervlakte het grootste Antwerpse ontwikkelingsproject in lange tijd. Wonen, werken en ontspannen moet er een lust worden door de combinatie van een unieke ligging en intrigerende architectuur. De eerste twee torens, die in 2010 werden gebouwd door het Zwitserse Diener & Diener Architekten, leggen een authentieke link tussen de nabij zijnde stad en het voormalige havengebied. Tussen de torens ligt een grote tuin die uitmondt in een brede wandelpromenade langs het water. Deze werd aangelegd door de befaamde Franse landschapsarchitect Michel Desvigne.

Voor het ontwerp van de derde toren wist men dus een absolute topper te strikken, want niemand minder dan sir David Chipperfield zal er binnenkort de honneurs waarnemen. Net zoals de eerste twee woontorens zal ook de derde van Chipperfield een eigentijdse woonfunctie vervullen. Hij biedt plaats aan 64 hoogwaardige appartementen met eiken parket, luxueuze keuken en badkamer en vloerverwarming.  De plafondhoogte varieert van 2,7 tot 5 meter, wat het ruimtegevoel behoorlijk zal versterken. De indeling van de appartementen is functioneel opgevat: de secundaire functies bevinden zich meer in het centrum van de wooneenheden, terwijl de leef- en slaapgedeelten zich meer aan de buitenkant bevinden. De gevel en de brede terrassen (die omgeven zijn door glazen balustrades) zullen bestaan uit betonnen zuilen met witte marmeren deeltjes. De clash tussen de verticale muren, de horizontale balkons en de raampartijen geeft de façade het nodige ritme.


    Chipperfield Architects speelt maximaal in op de voordelen van torenbouw: schitterende panoramische uitzichten en een groot ruimtegevoel. Diepe terrassen rondom het gebouw en grote ramen zullen de bewoners uitnodigen om het fel vernieuwde Antwerpen te aanschouwen: het bruisende Eilandje aan de oostkant, de haven en z’n spectaculaire Havenhuis in het noorden en de historische stad met de kathedraal, het MAS en de Boerentoren aan de achterkant van de nieuwe toren. Zowel de stad als het Scheldewater en het liggen dus binnen oogbereik. De oplevering van de toren is voorzien rond 2014. Nadien zal David Chipperfield Architects ook de vierde toren ontwerpen. De twee laatste Westkaai-torens zullen gerealiseerd worden door het Zwitserse Gigon Guyer Architects.
  

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners