David Chipperfield wint 2023 Pritzker Architecture Prize

De Britse architect David Chipperfield heeft dit jaar de Pritzker Architecture Prize gewonnen voor zijn "ingetogen maar transformerende" oeuvre dat meer dan vier decennia beslaat. Chipperfield is de 52ste winnaar van de prestigieuze Pritzker Architecture Prize, die wordt beschouwd als de belangrijkste prijs in de internationale architectuur.

De jury van 2023 prees hem voor het "vermijden van trends" en erkende zijn "inzet voor een architectuur van ingetogen maar transformerende burgerlijke aanwezigheid".

"Een dergelijk vermogen om gemediteerde ontwerpoperaties te distilleren en uit te voeren is een dimensie van duurzaamheid die de afgelopen jaren niet voor de hand liggend was", luidde het jurycitaat. "Duurzaamheid als pertinentie elimineert niet alleen het overbodige, maar is ook de eerste stap naar het creëren van structuren die duurzaam zijn, zowel fysiek als cultureel."

 

Aanmoediging voor existentiële uitdagingen

Chipperfield werd in 1953 in Londen geboren en begon zijn carrière na zijn afstuderen aan de Kingston School of Art in 1976 en later aan de Architectural Association in 1977.

Hij werkte voor medeprijswinnaars Norman Foster en Richard Rogers voordat hij in 1985 zijn gelijknamige studio David Chipperfield Architects oprichtte in Londen. Tegenwoordig heeft zijn studio kantoren in Berlijn, Milaan, Shanghai en Santiago de Compostela.

In een reactie op het nieuws zei de architect dat hij "zo overweldigd was om deze buitengewone eer die hem te beurt valt en daardoor geassocieerd te worden met de vorige winnaars".

"Ik beschouw deze prijs als een aanmoediging om mijn aandacht niet alleen te blijven richten op de inhoud van architectuur en de betekenis ervan, maar ook op de bijdrage die wij als architecten kunnen leveren om de existentiële uitdagingen van klimaatverandering en maatschappelijke ongelijkheid aan te pakken", voegde Chipperfield eraan toe.

 

Andere onderscheidingen

Naast de Pritzker Architecture Prize heeft Chipperfield verschillende andere onderscheidingen ontvangen, waaronder de RIBA Royal Gold Medal in 2010, de Mies van der Rohe Award in 2011 en de Japan Art Association's Praemium Imperiale for Architecture in 2013.

 

In 2004 werd hij benoemd tot Commander of the Order of the British Empire. Later werd hij in 2010 geridderd en in 2021 benoemd tot Ridder in de Orde van de Erelieden.

Naast zijn praktijk als architect is Chipperfield auteur en docent aan verschillende instituten, waaronder de Staatsacademie voor Schone Kunsten Stuttgart en Yale University. Hij was ook curator van de 13e Biënnale Architettura in 2012.

De prijs wordt hem overhandigd tijdens de uitreiking van de Pritzker Prize 2023 in Athene in mei.

Vorig jaar werd de Pritzker Architecture Prize uitgereikt aan Diébédo Francis Kéré, de eerste Afrikaanse architect die de prijs won. Andere winnaars van de prijs zijn de architecten Frank Gehry, Renzo Piano, Zaha Hadid en Arata Isozaki.

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners