Nieuwe arena voor Winterspelen 2026 ontworpen door David Chipperfield Architects

Op slechts enkele kilometers van Milaan, wordt het nieuwe stadsdeel Milano Santa Giulia herontwikkeld. Het masterplan werd ontworpen door Foster + Partners en voorziet nieuwe woningen, schoolgebouwen, handel, recreatie en een uitgestrekt park. De blikvanger is zonder twijfel de nieuwe sportarena voor de Winterspelen in 2026, ontworpen door Arup en David Chipperfield Architects. Eén jaar voor de aanvang van het Olympische sportevenement, zal het project opgeleverd worden.

Te midden van het stadsdeel, in het zuiden van een rechthoekig terrein, wordt een arena gebouwd die onderdak zal bieden aan de Winterspelen in 2026. De strategische positie van deze arena creëert een ruime piazza van meer dan 10.000 vierkante meter ten noorden van het terrein, die ook gebruikt kan worden als locatie voor openluchtevenementen. De elliptische vorm van het gebouw is geïnspireerd op het archetype van het amfitheater, geherinterpreteerd met moderne tektoniek en materialen. De arena wordt ondersteund door een verhoogd platform, dat zich quasi over de gehele site uitstrekt. Het platform mondt uit in een trap aan de westelijke zijde.

 

Drie ringen

Boven dit platform gemaakt van minerale materialen verrijst de arena in de vorm van drie ringen, die boven elkaar lijken te zweven door de glazen wanden tussenin. De materialisatie van de ringen wordt gekarakteriseerd door glinsterende aluminium kokers met ledstrips, waarop informatie geprojecteerd kan worden. Richting de piazza steken deze ringen onregelmatig uit, waardoor het gebouw een dynamische vorm krijgt.

Het harde contrast tussen de omgeving en de materialisatie van het gebouw, wordt gecompenseerd door organisch ontworpen groene ruimtes met bomen die zich uitstrekken langs de trap en doen denken aan een groen heuvellandschap. Naast de twee verdiepingen boven het gelijkvloers, heeft de arena binnenin ook nog een niveau met lounges en skyboxen. Alle zitplaatsen, catering- en servicevoorzieningen zijn toegankelijk via ruime lobby’s op elk niveau. De nodige parkeerplaatsen bevinden zich in het platform onder de arena met een aparte parkeergarage die zich vanuit diezelfde verhoging uitstrekt tot aan de noordelijke zijde van de site.

 

Gebruik na de Winterspelen

Na de Winterspelen in 2026 zal de locatie gebruikt worden voor grote concerten, sportevenementen en festivals. De grote buitenruimtes blijven na de evenementuren niet onbenut en vormen een nieuwe kans voor sociale interactie tussen de buurtbewoners.

 

Duurzaamheidsconcept

Naast de maatregelen die het verbruik van hulpbronnen en de uitstoot van CO2 moeten minimaliseren, omvat het duurzaamheidsconcept fotovoltaïsche systemen op het dak, waarvan de ter plaatste opgewekte energie ruimschoots voorziet in de behoeften van het energie-efficiënte gebouw.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage