Pritzker Prize-winnaar David Chipperfield in vijf projecten

Op dinsdag 7 maart ontving David Chipperfield de prestigieuze Pritzker Architecture Prize 2023. De jury prees hem voor het "vermijden van trends" en erkende zijn "inzet voor een architectuur met een rustige maar transformerende aanwezigheid". Hier zijn enkele van Chipperfields meest markante realisaties, die een beeld geven van zijn indrukwekkende carrière.

River and Rowing Museum | 1997 | HENLEY-ON-THAMES, VERENIGD KONINKRIJK

Het River and Rowing Museum, gelegen aan de zuidoever van de Thames, toont roeiboten en de geschiedenis van het roeien, de Thames en de stad Henley. Het was Chipperfields eerste gebouw in zijn thuisland Engeland.

Ontworpen in een tijd waarin de toekomst van de moderne architectuur in Groot-Brittannië onzeker leek, assimileert dit gebouw een traditionele Engelse wijk, maar wijkt het er tezelfdertijd bewust van af. Inbedding in de plaatselijke context realiseerde Chipperfield ondermeer met lichtkoepels en schuine daken, die geïnspireerd zijn op de traditionele houten boothuizen en schuren van Oxfam. Toch bieden twee transparante glazen volumes, opgetrokken op betonnen pilaren om overstromingen tegen te gaan, een subtiel maar krachtig discours tussen moderniteit en erfgoed.AMERIcA'S CUP BUILDING | 'VELES E VENTS' | 2006 | VALENCIA, SPANJE

Het gebouw 'Veles e Vents', gelegen langs de gereorganiseerde industriële haven van Valencia, werd in samenwerking met Fermín Vázquez -b720 Arquitectos in slechts elf maanden voltooid om de eerste America's Cup in Europa sinds meer dan 150 jaar te organiseren.

Het gebouw onderscheidt zich door zijn vier horizontale betonnen niveaus, die elkaar overlappen en in grootte verschillen, en die elk een adembenemend uitzicht bieden op het pas uitgegraven kanaal. De buitenruimte is groter dan de binnenruimte en de uitkragende terrassen zijn wachttorens van royale afmetingen, met plafonds van metalen panelen en massief houten vloeren, waarvan sommige zich 15 meter breed uitstrekken rond elk niveau.

David Chipperfield voorzag het project in de eerste plaats als tijdelijk onderkomen voor teams en sponsors, maar heeft ook een programma voor het publiek ontwikkeld. De begane grond en de bovenste verdieping bieden restaurants, lounges, een wellnessclub en faciliteiten voor atleten en sponsors, maar de eerste verdieping is openbaar, met commerciële ruimtes en een observatiedek dat direct aansluit op een park even ten noorden van het terrein.BBC Scotland Headquarters | 2007 | Glasgow, Verenigd Koninkrijk

Gelegen in het voormalige Govan Dry Dock, een verlaten scheepsbouwlocatie langs de rivier de Clyde, is het hoofdkantoor van BBC Scotland het toonbeeld van communicatie. Met een breed scala aan programma's, van televisie en radio tot digitale media, heeft het bedrijf een verscheidenheid aan faciliteiten nodig, waaronder studio's en vergaderzalen.

Een omroepgebouw vereist een programma dat samenwerking en dialoog faciliteert. Een groot centraal atrium, met een wenteltrap en royale promenades, dient als centraal punt en als uitdrukking van openheid.

Soortgelijke ruimtes zijn gelaagd, met gesloten studio's en kleine kantoren in het midden van het gebouw, en grotere kantoren in het midden met uitzicht op de rivier aan weerszijden.HET NEUES MUSEUM | 2009 | BERLIJN, DUITSLAND

Het Neues Museum, oorspronkelijk gebouwd in het midden van de 19e eeuw en verlaten en onbewoonbaar achtergelaten tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een toonbeeld van hoe Chipperfield omgaat met behoud en wederopbouw.

Het nieuwe is in gesprek met het oude. Architectuur van het verleden wordt op de voorgrond geplaatst, maar in dialoog met momenten van moderniteit. Zoals het nieuwe hoofdtrappenhuis, geflankeerd door muren waarop sporen van de oorspronkelijke fresco's te zien zijn. De royale buitenruimte maakt het een verbindingsstuk voor iedereen, zelfs voor degenen die de galerijen nooit betreden.

 

TURNER CONTEMPORARY | 2011 | MARGATE, VERENIGD KONINKRIJK

Het Turner Contemporary, gelegen aan de noordkust van Kent en geïnspireerd door de schilder J.M.W. Turner, is een spectaculair ankerpunt voor het gebied. Zes identieke kristallen volumes zorgen voor een essentie van transparantie, vergelijkbaar met die van een schilderij van Turner, terwijl ze een royaal uitzicht op de zee bieden.

De tentoonstelling van historische en hedendaagse werken in de openbare galerij is gratis. Ontwerpelementen zijn opgenomen om hoofd te bieden aan de weersomstandigheden aan de kust, zoals incidentele overstromingen. Het gebouw, met een betonnen structuur en een met zuur beklede glazen huid, staat ook op een sokkel en heeft unieke hellende daken om het water effectief af te voeren.

Deel dit artikel:
Onze partners