David Oakey verweeft 50 jaar geschiedenis in Past Forward-collectie

Als je vandaag de dag een bezoek zou brengen aan Kidderminster in Engeland, dan zou je begroet worden door grootse, Victoriaanse textielfabrieken die nu grotendeels zijn stilgelegd. Maar slechts tientallen jaren geleden was dit schilderachtige Engelse stadje de thuisbasis van ruim dertig tapijtfabrikanten. Het was het hart en de geboortegrond van de tapijtindustrie. Een groot deel van het erfgoed van Interface kan worden teruggevoerd naar deze pretentieloze plaats.

Kidderminster is de geboorteplaats van de Debron-technologie, gebruikt in de allereerste fusion-bonded tapijttegel, en toevallig ook van ontwerper David Oakey. Oakey is de oprichter van David Oakey Designs en de hoofdontwerper van de meest populaire producten van Interface, waaronder de nieuwe Past Forward™-collectie van tapijttegels.

Past forward: Nieuwe moderne klassiekers

Past Forward is een eerbetoon aan enkele van van de meest iconische patronen van Interface van de afgelopen jaren, waaronder vele van Oakeys meest geprezen designs. Past Forward bestaat uit 14 producten met een gedurfd kleurenpalet en een assortiment aan dynamische tapijttegelstijlen, waaronder weelderige rococo en renaissance visuals, retro patronen met krabbels en dozen, vintage-geïnspireerde patchworkstijlen en traditionele Turkse motieven.

Het resultaat is een collectie die vertrouwd aanvoelt met een modern tintje. Perfect voor een periode waarin ontwerpers een nostalgisch gevoel willen oproepen, zonder in te boeten aan moderne innovaties. Het is tevens een viering van het 50-jarig jubileum van Interface en een goede gelegenheid om terug te blikken op de rijke geschiedenis.

In Oakeys woorden: “Het lijkt het perfecte moment om terug te blikken op het werk van de beste ontwerpen in onze geschiedenis, een interpretatie van kamerbrede tapijtpatronen en een aanpassing van de stijlen en looks van tapijttegelconstructie. Het resultaat is de Past Forward-collectie”.

Verweven paden - van kidderminster naar lagrange

Als klein kind op het Engelse platteland, woonde Oakey misschien in het hart van de tapijtindustrie, maar zijn kennis over de branche reikte niet ver. Toch zag hij overal tapijten, zelfs in de velden rond zijn huis, waar zijn vader wolafval van de plaatselijke fabrieken gebruikte als een goedkope, duurzame meststof. Oakey herinnert zich een zee van mid-century roze, paarse, rode en gouden tinten tussen de gewassen. Hij vond het prachtig, maar had zich nooit kunnen indenken dat hij ooit een van ‘s werelds toonaangevende tapijtontwerpers zou worden.

De paden van David Oakey en Interface zijn bijna als door het lot met elkaar verweven. Toen Oakey uiteindelijk tapijtontwerp ging studeren aan Kidderminster College, leidde een ingenieur met de naam Graham Scott slechts een aantal straten verderop de ontwikkeling van een nieuw en innovatief idee: de Debron-tapijttegel. Niet lang daarna bevond Interface-oprichter Ray Anderson zich in diezelfde wijk, voor de licentiëring van deze basistechniek voor de productie in de Verenigde Staten.

Na zijn studie reageerde Oakey op een vacature voor tapijtontwerper bij Milliken in LaGrange, Georgia in de VS. Hier ontmoetten Oakey en Ray Anderson elkaar, en inspireerden ze elkaar. En hier begonnen Oakey en zijn team het werk aan veel van de designs geëerd in de Past Forward-collectie.

Past forward - herzien, verfijnd en vernieuwd

Natuurlijk, begonnen de innovaties van Interface pas met tapijttegels. Ray Anderson had een visie. Niet alleen om de wereld van opgerold tapijt te veranderen naar tegels, maar ook om producten te maken op een duurzame manier voor de planeet. Oakey haalde inspiratie uit dit gewaagde beeld en speelde zijn rol door het ontwerp van radicaal innovatieve producten, die die belofte aan onze klanten vervulde. Het duurzaamheidstraject van Interface ligt aan het hart van alles wat we doen, en deze collectie is daar op geen uitzondering. De Past Forward-tapijttegels worden vervaardigd met behulp van processen en gerecyclede materialen die zorgen voor een lage CO2-voetafdruk.

Het is toepasselijk dat David Oakey al die jaren geleden kennis maakte met de tapijtindustrie, en toekeek terwijl felgekleurd wolafval de velden met de gewassen van zijn vader voedde. Een prachtige metafoor voor de geschiedenis, schoonheid en duurzaamheid aan het hart van deze collectie en aan alles wat Interface doet.

Bron: Interface
Deel dit artikel:

Contacteer Interface

Onze partners