DDS & Partners Architects renoveert historische Ilot Sacré met nieuw woonproject

Uitzicht op de site vanaf de Grasmarkt.
Ilot Sacré.
Het semipublieke Tweemanspleintje.

Projectontwikkelaar Galika wil met zijn nieuwe woonproject de historische wijk Ilot Sacré in hartje Brussel in ere herstellen. Het doel is het netwerk van historische steegjes zoals dat origineel bestond opnieuw tot leven te brengen. Het gebied tussen de Beenhouwersstraat en de Grasmarkt zal grondig gerenoveerd worden. Maar met respect voor de historische context, volgens een ontwerp van DDS & Partners Architects

Samenwerking tegen verloedering

Het project Ilot Sacré beslaat een perceel van 2500 m² tussen de Beenhouwersstraat en de Gasmarkt dat al sinds het einde van de jaren 60 braak ligt. Onder invloed van de verbrusseling is het netwerk van historische steegjes in verval geraakt, maar DDS & Partners Architects, Galika en Stad Brussel, meer bepaald de teams van Geoffroy Coomans,  werken samen om een einde te maken aan deze verloedering. Het project herstelt de verdwenen straatjes in ere, maakt ze breder en verbindt ze met oude doodlopende steegjes. Op deze manier zal in het hart van deze nieuwe wijk een pleintje ontstaat. Het Tweemanspleintje zal een semipublieke ruimte worden die overdag voor iedereen toegankelijk is, maar  's nachts beveiligd wordt door toegangshekken om de stilte en de veiligheid van de bewoners te garanderen.

 

Hedendaags architecturaal project met respect voor historische context

Het geheel wordt een hedendaags architecturaal project met respect voor de historische context. Galika en Stad Brussel kozen voor een resoluut moderne aanblik, maar tegelijkertijd wil het project qua volumes, gevelritmes, materialen, kleuren en dergelijke aansluiten bij de historische context. Elk van de acht panden op het perceel krijgt zo een eigen ingang, identiteit, volume, programma en specifieke afwerking. Hierdoor wil het project de charme van een van de oudste wijken van Brussel terug tot leven wekken. Het project Ilot Sacré wil vooral de site zijn functionele diversiteit teruggeven en focust daarom hoofdzakelijk op de gemengde woonfunctie. Een overzicht van de opvulling van de gerenoveerde site luidt als volgt: 24 studio's, 22 studentenkamers, 29 appartementen, 2 eengezinswoningen, 1 beheerlokaal of conciërgewoning, 2 handelszaken, 24 ondergrondse parkeerplaatsen en een fietsenstalling met 65 plaatsen.

 

Traditionele materialen voor meer levenskwaliteit

Bij de bouw werd veel belang gehecht aan goede energetische prestaties. Zo zijn de gebouwen voorzien van goede isolatie en ventilatie, wordt er gebruik gemaakt van performante energiebronnen en traditionele materialen die lang meegaan zoals Belgische bakstenen, natuursteen, blauwe hardsteen enzovoort. Deze keuzes garanderen meer levenskwaliteit en besparingen op lange termijn. Voor de reconstructie van het Ilot Sacré verdiepte Galika zich in de geschiedenis van de site om te zien wat er zich bevond voor de huizen werden afgebroken en de verschilende keuzes die daaromtrent werden gemaakt. Binnenkort verschijnt er daarom voor geïnteresseerden ook een boek over de geschiedenis van de site. Op donderdag 15 janurari ging de verkoop al van start. Projectontwikkelaar Galika miks voor de helft op eigenaars-bewoners en voor de helft op investeerders als kopers voor de gebouwen op de vernieuwde site. 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners