De Arcade: boogvormige nieuwbouw voor de technische diensten van Zemst (WE-S architecten)

Het technisch personeel van de gemeente Zemst, inclusief de bijbehorende administratie, heeft sinds eind vorig jaar een nieuwe werkplek. Ze werken nu in een uitnodigende en functionele nieuwbouw genaamd De Arcade, gelegen aan de Houtemsestraat. Het bouwproject heeft vijf jaar in beslag genomen, voornamelijk omdat de diensten op dezelfde locatie moesten blijven werken totdat de nieuwbouw gereed was. De oude verffabriek heeft nu plaatsgemaakt voor een boogvormig nieuw gebouw, ontworpen door WE-S architecten.

Op de begane grond zijn de werkplaatsen, magazijnen, garage en administratieve ruimtes ondergebracht. Op de bovenverdieping bevinden zich de douches, kantine, een personeelsruimte en een keuken. "Binnen de kaders van de arbeidswetgeving hebben we hier een prettige en functionele werkomgeving gecreëerd voor onze veertig technici en een zestal medewerkers van de klusjesdienst," legt burgemeester Veerle Geerinckx uit. "Dit was noodzakelijk omdat hun vorige werkplek niet langer aan de vereisten voldeed."

 

Optimaal zicht

In een eerste fase werd een deel van de bestaande, uitgeleefde gebouwen op het terrein afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw. Het programma van eisen, bestaande uit ongeveer 3.500m2, werd als een langwerpige balk, parallel aan de perceelsgrens, georganiseerd. De voorzijde van het volume werd toegeplooid. Zodoende werd de hoofdtoegang tot het gebouw gemarkeerd. Bovendien wordt hierdoor een optimaal zicht vanuit de kantoren op de laad- en loszone gegarandeerd.

 

Waaiervorm

De achterzijde van het gebouw werd eveneens toegeplooid om zodoende plaats vrij te maken voor het wagenpark. De bouwenveloppe werd geoptimaliseerd in functie van het gevraagde programma en de beschikbare ruimte. Het gebouw werd waaiervormig open geplooid om een optimale daglichttoetreding te garanderen. Het resultaat is een sculpturaal gebouw dat zich op meervoudige manier laat lezen, gericht op gebruiksgemak en flexibiliteit.

Bron: Het Nieuwsblad | WE-S architecten
Deel dit artikel:

Onze partners