De checklist voor een ergonomische beoordeling van je werkplek volgens Fellowes

© Fellowes
© Fellowes

Fellowes Brands biedt al jaren innovatieve technologische oplossingen voor de werkplek. Zij vinden een ergonomische houding uitermate belangrijk in een werkomgeving. Daarmee geven ze een checklist voor je werkplek ergonomisch te beoordelen. 

WAARDEVOL

Hoewel het begrijpelijk is dat sommige mensen ergonomische beoordelingen beschouwen als ‘leuk om te doen’ of gewoon weer een wettelijke verantwoordelijkheid, zijn ze toch echt van waarde voor werkplekken. Risicobeoordelingen voor werkplekken zijn een wettelijke vereiste onder EU-richtlijn 90/270/EEG. Tegelijk bieden ze ook tal van voordelen voor bedrijven.

Een risicobeoordeling van een werkplek is ontworpen om mensen te helpen efficiënter en comfortabeler te werken en letsel op de werkplek te verminderen. Dit maakt de werkdag eenvoudiger, verbetert de gezondheid en het welzijn en verhoogt de productiviteit. Deze beoordelingen kunnen een grote focus leggen op werkplekken, omdat er aanzienlijke gezondheidsimplicaties zijn als een werknemer lange uren achter een bureau werkt. De ergonomische beoordeling van een werkplek is ontworpen om ervoor te zorgen dat bureauwerk niet leidt tot letsel of langdurige gezondheidsproblemen.

Bij elke beoordeling wordt altijd aanbevolen om naar de hele werkplekomgeving te kijken en naar de behoeften van de persoon die daar werkt. Het is belangrijk om met gebruikers te praten om erachter te komen hoe ze dagelijkse taken uitvoeren en of ze last hebben van pijn.

Beoordelingen moeten regelmatig worden uitgevoerd, zeker wanneer er een nieuwe werkplek wordt opgezet, wanneer er een nieuwe persoon begint te werken, wanneer een werkplek wordt veranderd of als iemand zegt pijn of ongemak te ervaren.

CHECKLIST VOOR uw WERKLPLEK

Stoel

1. Kan de stoelhoogte worden aangepast zodat de bovenbenen van de gebruiker parallel zijn aan de vloer of licht hellend naar beneden?
 Indien niet: De gebruiker moet worden voorzien van een verstelbare stoel.

2. Kunnen de voeten van de gebruiker plat op de vloer rusten?
 Indien niet: Verlaag de stoel of neem een voetsteun zodat de voeten van de gebruiker plat op een oppervlak kunnen rusten. Zorg er bij het verlagen van de stoel voor dat het bureauoppervlak nog steeds op ellebooghoogte staat.

3. Ondersteunt de stoel de onderrug van de gebruiker?
 Indien niet: Verstel de stoel naar achteren of voeg een lendensteun aan de stoel toe.

4. Wanneer de rug van de gebruiker wordt ondersteund, kan hij dan zitten zonder dat de stoelzitting tegen de knieholtes drukt?
 Indien niet: Verstel de rugleuning of voeg een lendensteun aan de stoel toe.

5. Kunnen de armleuningen de gebruiker dicht bij zijn werkplek laten werken, met de onderarmen horizontaal aan de vloer en de ellebogen gebogen op 90 °?
 Indien niet: Verstel of verwijder de armsteunen zodat de gebruiker dicht bij zijn bureau kan zitten, met zijn toetsenbord en muis binnen handbereik.

Toetsenbord en muis

1. Zijn het toetsenbord, de muis en het werkoppervlak op ellebooghoogte van de gebruiker?
 Indien niet: Verhoog of verlaag de werkplek, de stoel of het toetsenbord om ervoor te zorgen dat de ellebogen van de gebruiker zich op dezelfde hoogte bevinden als het oppervlak van het bureau.

2. Zijn de meest gebruikte voorwerpen van de gebruiker binnen handbereik?
 Indien niet: Herschik de bureau-accessoires en overweeg het gebruik van ergonomische accessoires, zoals een documentondersteuning.

3. Staat het toetsenbord dicht bij de voorkant van het bureau met voldoende ruimte voor de polsen van de gebruiker om op het werkoppervlak te rusten?
 Indien niet: Verplaats het toetsenbord van de gebruiker naar de voorkant van het bureau.

4. Zijn de polsen van de gebruiker recht en zijn bovenarmen ontspannen wanneer ze het toetsenbord en de muis gebruiken?
 Indien niet: Controleer de stoelhoogte, de houding van de gebruiker en de hoogte van het toetsenbord, zodat de gebruiker kan werken met rechte polsen en bovenarmen in een ontspannen positie.

5. Bevindt de muis zich op dezelfde hoogte en dicht bij het toetsenbord?
 Indien niet: Plaats de muis dichter bij het toetsenbord. Een goede positie kan links of rechts van het toetsenbord zijn.

6. Is de muis comfortabel in gebruik, zonder pijn of stijfheid te veroorzaken aan de pols van de gebruiker?
 Indien niet: Overweeg een links-/rechtshandige of ergonomische muis te nemen om de druk op de polsen van de gebruiker te verlichten.

Monitor

1. Staat de monitor recht voor de gebruiker?
 Indien niet: Verplaats de monitor op de werkplek zodat het scherm recht voor de gebruiker staat.

2. Staat de monitor op armlengte afstand van de gebruiker?
 Indien niet: Verlaag de stoel of neem een voetsteun zodat de voeten van de gebruiker plat op een oppervlak kunnen rusten. Zorg er bij het verlagen van de stoel voor dat het bureauoppervlak nog steeds op ellebooghoogte staat.

3. Ondersteunt de stoel de onderrug van de gebruiker?
 Indien niet: Zorg ervoor dat de monitor op ooghoogte is met behulp van een monitorarm of monitorstandaard.

4. Is de monitor vrij van weerspiegeling?
 Indien niet: Pas de verlichting aan, laat de zonwering bij ramen zakken om de natuurlijke verlichting aan te passen, of gebruik een anti-weerspiegelingsscherm.

Pauzes

1. Loopt de gebruiker elke 30 minuten een rondje?

2. Wendt de gebruiker regelmatig zijn ogen een tijdje af van het scherm?
 Indien niet: De gebruiker zou de 20:20:20-regel moeten toepassen: Focus op iets op een afstand van ongeveer 20 voet (6 meter), gedurende 20 seconden en dat elke 20 minuten.

Desktopaccessoires

1. Als de gebruiker regelmatig met papieren en documenten moet werken, is er dan een schuin bureauoppervlak voor lezen en schrijven?
 Indien niet: Geef de gebruiker een schrijfhelling zodat hij/zij documenten vanuit een meer ergonomische positie kan bekijken.

2. Is er, indien nodig, een documenthouder naast het scherm aanwezig?
 Indien niet: Geef de gebruiker een documenthouder zodat hij documenten gemakkelijker kan bekijken als hij hiernaar moet kijken terwijl hij/zij op het scherm werkt.

3. Moet de gebruiker de telefoon regelmatig gebruiken tijdens het schrijven of typen?
 Indien niet: Voorzie de gebruiker van een headset zodat hij/zij handsfree kan bellen en gebeld kan worden terwijl het toetsenbord en monitor wordt gebruikt.

Laptop

1. Als de gebruiker meestal op een laptop werkt, bevindt het laptopscherm zich dan net onder ooghoogte en heeft hij/zij een los toetsenbord en een muis?
  Indien niet: Geef de gebruiker een laptopstandaard die zal helpen om het scherm op de juiste hoogte te plaatsen. Gebruik altijd een los toetsenbord en een muis om de gebruiker te helpen in een ergonomische positie te werken en op de juiste afstand van zijn/haar laptop.

Fellowes biedt tegenwoordig een gatis online werkplek risico analyse.Na het invullen, krijg je direct gepersonaliseerde resultaten om het comfort, de gezondheid en de productiviteit op uw werkplek te verbeteren.

 

Bron: Fellowes
Deel dit artikel:
Onze partners