De comeback van de landelijke schuurwoning

© Joseph Bricks

Wat uit ons landschap dreigde te verdwijnen, maakte een ware comeback: de landelijke schuurwoning. Een typisch kenmerk van de schuurwoning is dat deze gelijkvloers is met een laaghangende dakbedekking in de vorm van een zadeldak. Het dak wordt versterkt door houten balken die de woning die typische authenticiteit geven.

In onze gehaaste maatschappij kunnen we een druk leven haast niet voorkomen. We willen alles gedaan krijgen op een vierkante meter, van ochtend tot avond. Ons leven is omkaderd. Hoe fijn is het om thuis te komen en helemaal te ontladen? Het gevoel van vrijheid en even niets hoeven. Een thuisgevoel staat gelijk aan ultieme rust en een schuurwoning geeft dit gevoel. De open structuur en de natuurlijke lichtinval maken het mogelijk om openheid, lucht en vrijheid te ervaren.

Schuurwoning laten bouwen

Veel mensen die een schuurwoning in een landelijke omgeving willen bouwen, merken dat hier veel eisen worden gesteld. De woning moet aansluiten op het karakter van de omgeving. Vanwege de natuurlijke en robuuste uitstraling komt de schuurwoning deze eisen veelal tegemoet.

Vroeger deed de schuurwoning dienst als een schuur waar het hooi in lag. Daarom was deze helemaal afgedekt en het dakoppervlak was groot. Binnen waren er geen muren. Tegenwoordig wordt dit als inspiratie gebruikt bij de bouw van moderne en levensloopbestendige schuurwoningen.

Bij een open plattegrond is er veel ruimte voor creatieve indelingen. De schuurwoning is vaak voorzien van veel ramen. Men kijkt van buiten zo door de woning heen. Dat geeft veel licht, openheid en ventilatie. Vanwege de makkelijke warmteverspreiding is dit een perfect huis voor een open haard.

Er is veel variatie mogelijk met materialen, maar meestal wordt er gekozen voor materialen met een natuurlijke uitstraling of materialen die dit complementeren. Van origine wordt een schuurwoning gebouwd met een rieten kap, baksteen, hout en glas. In plaats van de klassieke rieten kap kiezen mensen ook wel voor moderne kleipannen. Dit is makkelijker in onderhoud of kan veel schelen in verzekeringspremie.

WELKE STEEN VOOR EEN SCHUURWONING?

Omdat de schuurwoning veelal op het platteland wordt gebouwd is het verstandig om voor een steen te kiezen die de elementen van het weer goed doorstaat. De stenen die gebruikt worden voor een schuurwoning moeten tevens een bepaald karakter hebben. Een gevelsteen geeft een woning haar unieke handtekening. Er zijn veel variaties mogelijk op basis van formaat en kleurnuances.

Formaat gevelsteen
Voor een langgerekt gevelbeeld wordt er vaak gebruik gemaakt van een Hilversums formaat. Deze steen is iets langer en smaller dan het welbekende Waalformaat. Ook het Waalformaat zien we vaak terugkomen in schuurwoningen.

Voegwijze
De voegwijze kan de gewenste uitstraling van een gevel extra kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan een langgerekte gevelsteen. Die beeldvorming wordt versterkt door de steen stootvoegloos te verwerken. Bij deze methode worden de verticale voegen weggelaten. Dit resulteert in ononderbroken horizontale lijnen, waarmee een langgerekt accent wordt gecreëerd. Voor meer diepgang kan de steen terugliggend worden gevoegd. Dit geeft meer schaduwwerking, voor meer robuustheid en authenticiteit.

Kleurnuances
Bij de schuurwoning wordt metselsteen vaak gecombineerd met hout. Joseph Bricks biedt een aantal sorteringen die daar perfect bij passen.

De Phoenix sortering komt hier goed tot zijn recht. De steen ademt stijl met de bonte collectie van taupe-, grijs-, en bruintinten die door de Wasserstrich methode tot leven zijn gekomen. Bij het gebruik van verschillende materialen maakt deze steen van alles één geheel.

De sorteringen Ethan (rood/bruin) en Lewis (antraciet/bruin) ogen rustiger. Deze zijn iets donkerder en worden vaak gebruikt in combinatie met lichtere materialen.

De Phoenix, Ethan en Lewis sorteringen zijn beschikbaar in zowel een Waalformaat als Hilversum formaat. Alle stenen van Joseph Bricks worden ook als steenstrip aangeboden, die binnen kan worden verwerkt.

Schuurwoning inspiratie
Wilt u meer inspiratie voor de gevel van uw schuurwoning? In de configurator van Joseph Bricks kunt u spelen met formaten, kleurnuances en combinaties. Maak een verrassend ontwerp en creëer een unieke gevel die niemand anders heeft.

Deel dit artikel:
Onze partners