De eenlaagse dakafdichting: waterdichting tegen lagere kosten

Dat ETB voor het eenlaags SOPRALENE TECHNO M4 AF C1 FR SBS-membraan koos om de ongeveer 10.000 m² van het dak van het nieuwe Desco gebouw in Ans af te dichten, komt omdat ze de legtechniek van dit naar eigen zeggen uitstekende product perfect beheerst. Kiezen voor een eenlaagse bitumenoplossing in plaats van een meerlaagse, maakt het mogelijk de aankoop- en materiaalkosten te drukken, zonder ook maar iets aan de waterdichtingskwaliteit in te boeten.

Desco, een 100% Belgisch familiebedrijf opgericht in 1947, levert apparatuur voor sanitair en verwarming aan zowel professionals als particulieren.

Begin 2020 nam verwierf het bedrijf een gloednieuw gebouw in Ans, vlakbij Luik, in gebruik. Naast de administratie en een verkoopbalie bevindt er zich zowel een showroom voor sanitair als een voor verwarmingsinstallaties en -techniek. Het L-vormige gebouw heeft twee daken, elk met een oppervlakte van 5.000 m2, en ETB was verantwoordelijk voor de dakbedekking.

EEN VEELEISEND TERREIN IN HET NAJAAR 

Het dakwerk, dat aanvankelijk voor juli gepland was, werd uitgesteld tot half oktober 2019 en zou begin januari 2020 klaar zijn. Het waren de typische weersomstandigheden voor deze herfstmaanden die de grootste moeilijkheden veroorzaakten voor ETB. Bernard Lehaen, werfverantwoordelijke, legt uit: “De grond waarop het gebouw werd gebouwd is kleiachtig, waardoor de toegang tot het terrein bij neerslag erg modderig wordt. Een van onze kranen kwam zelfs vast te zitten in de modder en moest worden vervangen door een rupskraan. Bovendien is er een hoogspanningslijn in de buurt van het dak, wat de bevoorrading en het werken met de kraan bemoeilijkte.”  

VERSTERKTE TEAMS 

Het slechte weer verstoorde ook het werk van dakdekkers, want de ondergrond moet volkomen droog zijn om een bitumineuze waterdichting aan te brengen: “Op een plat dak ontstaan zelfs door de dauw plassen water. Ons personeel moet daarom eerst het water eraf schrapen, het laten weglopen, de ondergrond drogen met een doek en dan met een vlam, voordat zij echt aan het werk kunnen gaan. Om de achterstand in te halen en het tempo aanzienlijk op te voeren wanneer het weer gunstiger was, moesten wij met verschillende teams werken. Soms zelfs met meer dan 10 arbeiders, om op één dag zo’n 600 m2 aan dakbedekking te leggen.”

EEN AFGEWERKT COMPLEX VOOR EEN PERFECTE WATERDICHTING

In dit geval bestaat het complex uit een dampscherm, isolatieplaten en een Sopralene Techno M 4 AF C1 FR waterdichtingsmembraan van SOPREMA. “Om te voorkomen dat er vocht in de dakconstructie vast komt te zitten, verwezenlijken we telkens een volledig afgewerkt geheel. Net dit maakt het verschil”, stelt Bernard Lehaen vast, “want laten we niet vergeten dat het dak de eerste bescherming is tegen slecht weer, vooral in België. Mijn motto is dan ook dat ik liever wat langer werk maar daarna niet meer hoef terug te komen.”

EEN BIJZONDERE LEGTECHNIEK

Deze werkwijze verklaart waarom er zoveel personeel tegelijk op het dak aanwezig is: “Ze werken in drie groepen die elkaar nauw opvolgen: de eerste groep installeert het dampscherm en de isolatie, de tweede rolt het afwerkingsmembraan uit en zet het vast en de derde groep last het. Het vastzetten gebeurt mechanisch, ter hoogte van de dubbele naad tussen de membranen, doorheen het complex, op het stalen dek, dat zowel functie doet als daksteun en bevestigingspunt van het membraan. We verkrijgen een perfecte afdichting door de membranen ter hoogte van de verdubbeling aan elkaar te lassen met de brander.

DE BESTE EENLAAGSE DAKAFDICHTING

SOPREMA, waarmee ETB al 20 jaar een uitstekende band heeft, vergezelde Bernard Lehaen tijdens de eerste gesprekken met de opdrachtgever en de architect om deze techniek van een mechanisch bevestigd bitumineus eenlaagsmembraan toe te lichten. “Het Sopralene Techno M 4 AF C1 FR kapbladmembraan is ons werkpaard voor industriële projecten. Het heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en is de beste oplossing voor een bitumineuze eenlaagsdakafdichting. Daardoor kunnen we het werk goedkoper aanbieden en tegelijk een langdurige garantie toekennen op het uitgevoerde werk.”

Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Onze partners