De Ghelamco Arena, een voorbeeldstadion voor alle Belgische eersteklasseclubs

Voetbalminnend Vlaanderen heeft er sinds een goede twee maanden een nieuw stadion bij: de Ghelamco Arena. De nieuwe thuisbasis van KAA Gent werd gebouwd in opdracht van CVBA Artevelde-Stadion, NV Ringinvestment en NV IRC. Het werd ontworpen door Bontinck Architecture and Engineering en biedt zitplaatsen aan 20000 supporters, zowat een derde meer dan het vroegere Jules Ottenstadion bood.

Voor KAA Gent zijn het turbulente tijden: de sportieve successen bleven uit en de club zag zich genoodzaakt haar trainer aan de deur te zetten. Trainers mogen dan vallen als vliegen, stadions zijn gelukkig een langer leven beschoren. Men zou haast vergeten dat voetbalminnend Vlaanderen er sinds een goede twee maanden een nieuw stadion bij heeft: de Ghelamco Arena.


De Ghelamco Arena bij avondlijk schemerlicht

De nieuwe thuisbasis van KAA Gent werd gebouwd in opdracht van CVBA Artevelde-Stadion, NV Ringinvestment en NV IRC. Het werd ontworpen door Bontinck Architecture and Engineering en biedt zitplaatsen aan 20000 supporters, zowat een derde meer dan het vroegere Jules Ottenstadion bood. Het prille stadion miste haar effect niet en de abonnementen verkochten als zoete broodjes. Om de bijgevolg grote stroom bezoekers vlot toegang tot het stadion te verlenen, werd vooraan een groot verkeersplein ingericht. De ligging van het stadion aan de Ottergemsesteenweg, vlakbij het knooppunt van de R4 ringweg en de snelwegen E17 en E40, garandeerde in elk geval een vlotte bereikbaarheid.

Foto: Yves Masscho

  

Wat meteen opvalt is de glazen gevel die net als de tribune volledig rondom doorloopt over de drie verdiepingen heen. De luifel volgt de tribune maar is gebogen over de langste zijde. De VIP-ingang links leidt naar de clublokalen, -kantoren en –faciliteiten, terwijl er achteraan een aparte ingang voorzien is voor de bezoekende supporters. Alle supporters hebben via de rondgang op de tweede verdieping toegang tot toiletten, en drank- en eetgelegenheden.


De spectaculaire glazen gevel

Meer dan een stadion

Naast het stadion zelf vallen ook kantoren, handelsruimtes en een energie-efficiënt hotel met ca. 270 kamers onder de Ghelamco Arena. Twee gebouwen van 10 bouwlagen langs de R4 zijn bestemd voor kantoren en kantoorachtigen. De lichte glasarchitectuur ervan staat in contrast met de meer gesloten architectuur van het lagere retailgebouw dat bedekt wordt door een licht hellend groendak. De luifel aan de oversteek vormt een scharnierpunt tussen beide en doet dienst als stedelijke ontmoetingsplek. Dit alles beslaat in het totaal een oppervlakte van zo’n 9.3 hectare, het equivalent van 19 voetbalvelden.

 

 

Foto: Yves MasschoKoning Albert onderwerpt als verwoed AA Gent-supporter en fervent hobbytuinier de grasmat van de Ghelamco Arena aan een grondige inspectie. Koningin Paola trok voor de gelegenheid een mantelpakje aan assorti met de graszoden.
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners