de Jong Gortemaker Algra vernieuwt Óscar Romerocollege in Dendermonde

Het ontwerp van de Jong Gortemaker Algra bevat een eigentijds onderwijsgebouw met religieuze roots. De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege vindt plaats op de bestaande locatie van de scholengemeenschap in Dendermonde. Het architectenbureau is verantwoordelijk voor het architectonisch en bouwkundig ontwerp, de bouwkundige uitwerking en detaillering van de vaste inrichting.

Stimulans door modern en fris ontwerp

De nieuwbouw omvat twee nieuwe onderwijsgebouwen: een lesgebouw en een sportgebouw. Bovendien worden de bestaande speelpleinen uitgebreid met twee nieuwe pleinen. Een nieuwe, overdekte promenade verbindt de locatie met de binnenstad van Dendermonde. Deze overdekte route verbindt de bestaande en nieuwe gebouwen met elkaar en voert de leerlingen langs de verschillende pleinen. Zo omvat de nieuwbouw in totaal 4.100m².

De gebruikers van het gebouw staan centraal in het ontwerp van de architecten, aangezien het gebouw leerlingen en leraren moet stimuleren in hun educatie. Daarom bevat het ontwerp frisse en speelse kleuren. Het college krijgt een eigentijdse uitstraling door het veelvuldige gebruik van glas, waardoor bezoekers door het vele daglicht contact houden met de omgeving. Het daglicht komt tot in het hart van het schoolgebouw zodat de lokalen van twee zijden volop daglicht krijgen. “Een goed verlichte werk- en studieplek is plezierig werken en het verhoogt de productiviteit,” zegt Rien Trouborst, senior-architect bij dJGA.

Daarnaast is de looproute in het hart van het nieuwe schoolgebouw verbonden met een ruimte waarin een doorgaande trap alle lagen verbindt. Deze trap voert bezoekers omhoog langs alle verdiepingen met onderweg steeds een ander uitzicht op de omgeving van het gebouw. De flexibele opzet van het onderwijsgebouw maakt het toekomstbestendig, want het is mogelijk om lokalen gemakkelijk om te bouwen voor meer studieplekken.

 

Katholieke en historische dimensie

De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege beschikt over duidelijke zichtlijnen op de Onze Lieve Vrouwekerk. “We wilden de katholieke roots van het Óscar Romerocollege in het ontwerp op een subtiele wijze verwerken. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat er vanuit het schoolgebouw steeds zicht is op de Onze Lieve Vrouwekerk,” aldus Maurits Algra, directeur-architect bij dJGA. De verbinding van de pleinen en de promenade van het onderwijsgebouw met de binnenstad van Dendermonde zorgt ervoor dat de nieuwbouw ook naadloos aansluit bij het historisch centrum van de Belgische stad.

Het nieuwe gebouw wordt mogelijk gemaakt door de publiek-private samenwerking van Scholen van Morgen. Dit bouwprogramma omvat de nieuwbouw van 165 scholen in België, waarvan dJGA er negen ontwerpt. De verwachting is dat de nieuwbouw van alle 165 scholen in 2017 gereed is. Scholen van Morgen heeft al meer dan veertig bouwwerven opgestart. De nieuwbouw van het Óscar Romerocollege wordt uitgevoerd door aannemer THV Jan De NulVan Laere, die ook het onderhoud doet van het bestaande schoolgebouw. Het nieuwe schoolgebouw wordt naar verwachting in april 2016 opgeleverd.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners