De Maalzaak: modern vrijetijdscentrum met uniek sheddak

Het nieuwe vrijetijdscentrum van Maarkedal genaamd de Maalzaak biedt een bruisende ontmoetingsplek voor sport-, jeugd- en cultuurverenigingen. Het gebouw valt op door zijn unieke architectuur, van het opvallende sheddak tot de innovatieve dakelementen van Unilin Insulation die zowel voor het dak als de wanden gebruikt zijn.

De Maalzaak biedt onderdak aan een breed scala aan activiteiten: muzieklessen, gemeentelijke vergaderingen, sporttrainingen en -kampen, yogasessies, naailessen, tentoonstellingen, en recepties. De inwoners van Maarkedal weten de weg naar dit veelzijdige centrum goed te vinden, mede dankzij de originele architectuur die het gebouw onderscheidt.

Uitdagende architectuur

De buitengewone architectuur vormde een bijzondere uitdaging voor het bouwteam. Ook het technisch adviesbureau en de dakelementen speelden een cruciale rol in het project.

Polyvalente dakelementen

Het vrijetijdscentrum is gebouwd op een betonnen structuur met een metalen geraamte in een unieke vorm. Door de schuine en hellende hoeken zijn geen enkele gevel- of dakvlakken recht of evenwijdig. Er werd gekozen voor Usystem Roof DS FR30 dakelementen, vanwege de compatibiliteit met de metaalstructuur en de brandweerstand van 30 minuten. Deze brandveiligheid is essentieel voor openbare gebouwen. Bovendien zorgt de houten zichtzijde van de dakelementen voor een aantrekkelijk effect, vooral in de sportzaal.

Unieke structuur, unieke aanpak

Het complex bestaat uit twee gebouwen boven de betonstructuur: de sportzaal ‘Speelberg’ en het kleinere gebouw met de polyvalente ruimte ‘Vliergote’ en de ontmoetingsruimte ‘Gouddruppel’. Aannemer Joris Mincke, de 7e generatie in zijn familiebedrijf, benadrukt de complexiteit van de bekleding. Unilin Insulation leverde een gedetailleerd legplan om de moeilijkheidsgraad te beheersen.

Gedetailleerd legplan

Elias Dierick, technisch tekenaar bij Unilin Insulation, werkte mee aan het legplan. De combinatie van wandbekleding en het sheddak in speciale vorm maakte het project uitdagend. Het dak werd diagonaal op de gevelstructuur geplaatst, wat voor extra complexiteit zorgde. Het legplan toont niet alleen hoe de panelen exact moeten worden geplaatst, maar biedt ook extra informatie zoals doorsnedes en 3D-illustraties.

Helder stappenplan voor plaatsing

Franky Romeins, specialist inzake ‘ingewikkelde gevels’ bij Mincke, leidde de plaatsing van de Usystem-panelen. Hij benadrukt het belang van het legplan: “Zo zag iedereen exact wat er moest gebeuren.” De Usystem dakelementen werden genummerd geleverd op de werf, waardoor de gevel en het dak vlak per vlak correct konden worden opgebouwd.

Maatwerk op elk vlak

Bij moeilijke projecten denkt Unilin Insulation graag mee over een legplan. Samen met de Usystem-panelen op maat heeft de aannemer zo een totaalpakket voorhanden voor een geslaagd project. Aannemer Joris Mincke concludeert: “Ik kan niets dan positiefs zeggen over de samenwerking. Unilin Insulation werkte de plannen op korte termijn uit, de panelen werden geleverd volgens de afspraken en ook de plaatsing verliep vlot!”

Bron: Unilin Insulation
Deel dit artikel:
Onze partners