De magie van de ledverlichting onthult alle schoonheid van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik, een parel van het Waalse patrimonium, staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Met haar vijf klokkentorens domineert ze het Doornikse landschap en is ze een echt symbool van de stad. De meer dan 20 jaar oude HID-projectors konden dit uitzonderlijke monument niet langer tot zijn recht brengen. Op verzoek van de burgmeester besloot de stad, in overleg met de Provincie Henegouwen, de verlichting te vernieuwen om het historische patrimonium 's nachts weer in al zijn pracht te tonen.

De verlichting moest de schoonheid van de kathedraal tot haar recht brengen, maar diende ook rekening te houden met een heleboel factoren: 

  • de impact op het milieu, met inbegrip van de eerbied voor de biodiversiteit;
  • de energiebesparing;
  • het comfort van de omwonenden;
  • de veiligheid.

De stad vroeg de netbeheerder, Ores, om een nieuwe verlichting te realiseren.

Schréder BE werd als verlichtingsexpert, met name op het gebied van de architecturale verlichting, gekozen om de uitdaging aan te gaan. 
Om dit architectuurpatrimonium tot zijn recht te laten komen, heeft Schréder de 53 oude projectors vervangen door 47 OMNIBLAST-projectors met het Pharos-beheersysteem. Dankzij de voordelen van een geavanceerde ledtechnologie verbruikt de nieuwe architectuurverlichting 60% minder energie, wat een besparing van 30.000 euro oplevert op de buitenverlichting van het gebouw. 

De krachtige verlichtingstoestellen met neutraal wit licht kunnen een grote oppervlakte bestrijken en de architecturale details en de volle schoonheid van de steen van het gebouw onthullen. 

De leds hebben niet alleen een lange levensduur, maar maken ook een meer gerichte verlichting mogelijk. De fotometrie van de projectors is zorgvuldig bestudeerd, opdat het licht de biodiversiteit zo weinig mogelijk zou verstoren, in het bijzonder voor de valken die in een van de vijf klokkentorens nestelen. 

 

Dynamische ledverlichting moduleert het licht

De nieuwe verlichting is niet alleen duurzaam maar ook dynamisch en kan met het Pharos-beheersysteem op afstand worden gestuurd. De stad kan de verlichting dus aanpassen aan evenementen of aan de actualiteit. Het systeem werd geïnstalleerd bij de dienst voor toerisme en wordt bediend met een aanraakscherm, of op afstand via een webplatform. 

 

Een multidisciplinair team begeleidt de klant in elke stap

De rol van Schréder BE bleef niet beperkt tot de levering van de verlichtingstoestellen. Dankzij zijn multidisciplinaire team kon Schréder het project van begin tot einde begeleiden, met een uiterst strakke timing. De firma moest een gebruiksklaar systeem leveren met de volgende taken: 

  • de architectuur van het systeem bepalen; 
  • ondersteuning leveren voor het bekabelingsplan en de realisatie van de bedieningskast;
  • het systeem configureren;
  • de scènes programmeren;
  • de tests ter plekke uitvoeren;
  • de gebruikers opleiden in het systeem.

De nieuwe opwaardering van het gebouw, de trots van alle Doornikzanen, schept een aangename ruimte voor de inwoners en vergroot de aantrekkingskracht van de stad voor de toeristen. 

"De nieuwe verlichting valoriseert een belangrijk Waals bouwwerk, dat de Doornikzanen ongeacht hun godsdienstige of filosofische overtuiging na aan het hart ligt. Iedereen kan de kathedraal van Doornik 's nachts weer zien, zelfs vanop de snelweg op enkele kilometers van het monument. Dat is een grote troef voor het toerisme", zegt Paul-Olivier Delannois, burgemeester van Doornik.

Bewonder de nieuwe verlichting ook in deze video

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners