De meest spraakmakende projecten van 2014

Het afgelopen jaar mocht ons landje wederom fier zijn op nieuwe architecturale creaties, hetzij in eigen land, hetzij buiten de landsgrenzen. Gevestigde waarden toonden hun kunnen maar ook het jong aanstormend talent klopte in 2014 nadrukkelijk aan de deur. Een overzicht. 

Politiekantoor Charleroi

In november werd het hoofdkwartier van de politie in Charleroi geopend. Het Hôtel de Police bestaat uit twee herbestemde gebouwen van de voormalige Rijkswacht en een 75 meter hoge toren. Verder hebben een dansinstelling, kunstmuseum en brasserie hun onderkomen gevonden in het complex. Dat gebeurde naar ontwerp van Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture. VK was betrokken als stabiliteitsingenieur. (lees meer)

 

AGC Glass Building

Het AGC Glass Building is het nieuwe hoofdkantoor van AGC Glass Europe in Louvain-la-Neuve. Dit bijna energieneutrale gebouw is gelegen in Louvain-la-Neuve, 25 km ten zuiden van Brussel. In de AGC Glass Building, die ongeveer 500 personen kan huisvesten, zitten nu alle administratieve en centrale diensten van AGC samen die vroeger over verschillende locaties in het land gespreid waren. Het kantoor is het werk van architectenbureau Samyn & Partners en BEAI, in samenwerking met algemeen aannemer Van Roey. (lees meer)

 

Hoofdkantoor Leefmilieu Brussel

Op het Tour & Taxisterrein in Brussel kunnen architectuurliefhebbers zich voortaan vergapen aan een van de meest spraakmakende projecten van de voorbije jaren. Het betreft het nieuwe hoofdkantoor van Leefmilieu Brussel, een indrukwekkend, centraal gelegen passiefcomplex. Het ontwerp verenigt talloze aandachtspunten en eisen – intelligente klimatisatie, toegankelijkheid, compactheid, iconische waarde, functionaliteit, ... – in een transparant gebouw dat smeekt om verder ontdekt te worden. Architect van dienst was het Nederlandse bureau Cepezed. (lees meer)

 

Bikini Project

SAQ architecten, een jong architectenbureau uit het Brusselse, met roots in Hasselt, heeft het Bikini Project in Berlijn tot een goed eind weten te brengen. Dat is een totaalproject in West-Berlijn van 80.000m². Begin april was de officiële opening.

Het project bestaat uit 4 bestaande gebouwen waaraan een vijfde werd toegevoegd om het tot één geheel te maken.  Op drie niveaus bevinden zich winkels, een nieuw hotel, kantoren en een uitbreiding van de "oudste cinema" van Berlijn. De overigens wat vreemde naam “Bikini House” slaat terug op het feit dat de tweede verdieping ontworpen was als een open plaats met zicht op de Berlijnse zoo. (lees meer)

 

Arcade Arcadia

In het voorjaar van 2014 stuurde Architectuurwijzer een oproep uit: Suggereer een interventie die recht doet aan de eigen waarde van de groene zone tussen Hasselt en Genk, meer bepaald de zone tussen de N75 en de N702. C.T. Architects nam deel met een fictief concept – een knappe fiets- en wandelbrug - dat momenteel op heel wat interesse kan rekenen en misschien wel ooit werkelijkheid wordt. (lees meer)

 

Uitbreiding passiefschool GTI Londerzeel

De uitbreiding van het Gemeentelijk Technisch Instituut in Londerzeel was een pilootproject in het kader van de DBFM-procedure voor het inhaalprogramma voor de scholenbouw in Vlaanderen. Het ontwerp was in handen van TEEMA architecten in samenwerking met Bureau Bouwtechniek. Adviesbureaus Herelixka, de Munck  Pascal, Johan Laere & Ass en Cenergie leverden eveneens hun bijdrage. De inzet van het project was groot van bij het begin: het ontwerp van een op alle fronten duurzaam gebouw met een bijzonder laag energieverbruik en een grote belevingskwaliteit. De projectdefinitie vroeg naar een vervanging van de uitgeleefde paviljoenen door een uitbreiding van de bestaande werkplaatsen met  werkplaatsklassen en labo's. Een eigen 'gezicht' voor het gebouw was daarbij een must. (lees meer)

 

Clarenhof

Het beschermde Clarissenklooster ligt de trotse Hasselaars nauw aan het hart. Sinds het begin van vorige eeuw vormt het een vaste waarde in het stadsbeeld, en dus luidde de primaire eis bij de herbestemming dat de ziel van het klooster intact moest blijven. Wie het nieuwe Clarenhof betreedt, merkt meteen dat dit ook effectief gelukt is. In de schaduw van de alombekende kapel vervloeien oud en nieuw in een huiselijke omgeving met een uniek historisch karakter. Het knappe zorgcomplex werd afgelopen vrijdag (16 mei) officieel geopend. (lees meer)

Deel dit artikel:

Onze partners