DE PRAATSTOEL. Frédéric Karam (Notan Office)

Bij de Belgian Building Awards 2024 kreeg Notan Office uit Brussel een eervolle vermelding voor hun Duchesse-project in de categorie Residential Real Estate. De jury was onder de indruk van hoe het bureau een uitdagende stedelijke omgeving transformeerde tot een aantrekkelijke woonplek. Nieuwsgierig naar hoe architect en oprichter Frédéric Karam zelf kijkt naar zijn project én dat van anderen, nodigden we hem uit voor een vragenronde in De Praatstoel.

Op welk eigen gerealiseerde projecten ben je het meest fier en waarom?

DUCHESSE: Dit project is bijzonder bevredigend omdat het de initiële ambitie op opmerkelijke wijze heeft weten te realiseren. Aanvankelijk was het een uitdaging om te voldoen aan de vraag van de ontwikkelaar en tegelijkertijd de sociale en materiële kwaliteit te behouden. Het project vertegenwoordigt een ware tussenvorm, een brug tussen het verleden en het heden, tussen industrie en bewoning, tussen publiek en privé. Deze subtiele balans lijkt perfect aan te sluiten bij de hedendaagse stedelijke uitdagingen. Het project fungeert als een microkosmos waar verschillende soorten woningen samenleven, en zo verschillende levensstijlen binnen één ruimte weerspiegelen. Na twee jaar de locatie opnieuw te hebben bezocht, kreeg ik de kans om de bewoners te ontmoeten en de interacties te observeren die het leven in het project bezielen. De manier waarop de bewoners de ruimte hebben toegeëigend en het leven dat erin wordt ingeblazen, bevestigt de hypothesen en speculaties die tijdens het ontwerpproces zijn gemaakt, zonder dat er kennis was van de eindgebruikers. Het is deze concrete bevinding die uiteindelijk geruststelt over de risico's die zijn genomen tijdens het hele ontwerp- en bouwproces. DUCHESSE is dus zowel conceptueel als qua toe-eigening door de bewoners een succes, wat het tot een project maakt waar ik bijzonder trots op ben.

LE13EME: Dit project neemt een bijzondere plaats in binnen mijn loopbaan. Niet alleen is het een van de eerste projecten die ik met succes heb uitgevoerd, maar het onderscheidt zich ook doordat het buiten België ligt. Deze ervaring was bijzonder verrijkend omdat ik werd geconfronteerd met een andere logica, een andere expertise en bijgevolg andere mogelijkheden. Het uitvoeren van een project in een andere context was bijzonder opwindend. De noodzaak om me aan te passen aan deze nieuwe beperkingen was stimulerend en leerzaam. Het ruwe resultaat, doordrenkt van de specifieke sfeer van Libanon, geeft het project een uitzonderlijke uniciteit binnen een even uitzonderlijke omgeving.

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koester je hoge verwachtingen?

TOBY, met V+ en Nonante, als het ooit echt van start gaat. Ik kijk ernaar uit om onze aanpak van acupunctuur te testen, die lijkt een magische oplossing te zijn voor zo'n project.

Welk project van een andere Belgische architect is voor jou een schot in de roos?

Er zijn veel opmerkelijke projecten in België, wat het moeilijk maakt om er slechts één favoriet te kiezen. Onder hen hebben de projecten van BC Architects en die van De Vylder zich opvallend onderscheiden en nieuwe perspectieven geopend in de architectonische ontwerp. Als ik echter direct op de vraag moet antwoorden, zou ik het project Zinneke van Ouest noemen, dat opvalt door zijn vermogen om de grenzen van hergebruik, minimale interventie, respect voor het bestaande en radicale ingrepen te verleggen. Deze projectaanpak verschilt sterk van onze gebruikelijke praktijken en impliceert een administratief en bouwproces dat een zeer specifieke betrokkenheid van de architect vereist. Het uiteindelijke resultaat kan pas echt begrepen worden op de laatste dag van de bouw. Dit project is exemplarisch.

Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?

Er zijn veel architecten te noemen, aangezien inspiratie overal te vinden is. Ik kan geen architect noemen zonder een andere te noemen, de lijst zou erg lang worden. Alles wat te maken heeft met sociale verbetering en begrip van territoriale vraagstukken is een inspiratiebron voor mij.

Wat zijn volgens jou de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Allemaal? Geen? Ik weet het niet.

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jou?

VVV / Raamwerk / Felt / Mamout / Central / Bauclub / Nonante / Ouest / Traumnovelle / ... Het is onmogelijk om er slechts één te kiezen, en het is onmogelijk om ze allemaal op te sommen. Ik ben onder de indruk van alles wat wordt bereikt wanneer een project een verbetering van de context voorstelt. Zolang het verhaal van het project aansluit bij de huidige vragen, kan het alleen maar interessant zijn. Veel jonge Belgische bureaus stellen de juiste vragen en slagen erin indrukwekkende prestaties te leveren.

Wat vind je zo boeiend aan jouw job als architect? Zou je jouw kinderen aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden?

De "non-routine". Mijn kinderen zullen doen wat ze willen, zolang ze het met passie doen en er plezier aan beleven.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw verdere architecturale ontplooiing?

Werken bij URA heeft mijn geest echt geopend voor architectuur en de betrokkenheid die we moeten hebben. En mijn vader, ook een architect, sinds het begin van mijn studie.

Herken je jezelf nog in de ambitieuze jonge student die je ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Ik hoop het niet... We zijn allemaal veranderd sindsdien, de architectuur is ook veranderd, evenals onze ambities en behoeften. Het is een andere tijd, een ander leven, andere behoeften, andere dromen. Ik hoop dat mijn dromen van vandaag over 10 jaar niet meer hetzelfde zullen zijn... Het is belangrijk om dromen te hebben, maar het is net zo belangrijk om te evolueren.

 

Fait divers

Welke job zou je nu uitoefenen als je geen architect was? Rockster.

Waar heb je jouw architectuuropleiding gevolgd? In Zwitserland aan de EPFL.

Bij wie heb je stage gelopen? Het concept van een stage in Zwitserland is niet hetzelfde als hier. Ik heb stage gelopen 1 jaar na mijn bachelor.

Wat was de titel van jouw eindwerk? ELHUB, Een maritiem openbaar vervoer voor Libanon.

Favoriet architectuurboek: "Histoire naturelle de l'architecture" van Philippe Rahm.

Favoriet ander boek:"Histoire naturelle de l'architecture" van Philippe Rahm.

Favoriete film: "Only Lovers Left Alive"? "Beau is afraid"? ... Vraag het me over een uur nog eens en ik ben waarschijnlijk van gedacht veranderd.

Favoriet tv-programma: Ik heb geen tv.

Favoriete muziek: De vraag heeft geen zin, er is te veel goede muziek van alle soorten.

Heb je veel vrije tijd en hoe brengt je die het liefst door: Ik breng tijd door met mijn dochter en mijn vrouw.

Favoriete Belgische stad: Brussel.

Favoriete Europese stad: Athene... om een antwoord te geven... maar het is onmogelijk om te kiezen.

In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ik zou geen ander leven willen dan het mijne. Beiroet, met al zijn gebreken en de moeilijkheden die het heeft doorstaan, heeft me gemaakt tot wie ik vandaag ben.

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Fietsen, snowboarden.

Favoriete architectuursite? Afasia, Divisare...

Favoriete andere website? Google.

Deel dit artikel:
Onze partners